Societat 17/08/2018

Les víctimes volen que no s’utilitzi el seu dolor “per fer política”

Exigeixen a l’Estat que modifiqui el termini d’un any per reconèixer els afectats

Pau Esparch
3 min
D’esquerra a dreta, Nuria Figueras i Ana Cortés -supervivents de Cambrils i la Rambla-, Robert Manrique -assessor de la UAVAT- i Rubén Iñazú -ferit a Cambrils-.

Barcelona“Que la classe política faci una treva”, va demanar ahir l’assessor de la Unitat d’Atenció i Valoració als Afectats pel Terrorisme (UAVAT), Robert Manrique. Les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils volen que avui i demà –els dies del primer aniversari dels atacs a la Rambla i al passeig Marítim de Cambrils– siguin “de record i homenatge”. Ho va expressar Manrique, que va reclamar que no s’utilitzi el seu dolor “per fer política”. També va exigir al govern espanyol que “modifiqui d’una vegada” el termini per reconèixer els afectats pel terrorisme. “El ministre de l’Interior ha dit que s’estudiaran les sol·licituds que arribin a partir del 18 d’agost, però no hem vist per escrit que s’hagi ampliat el termini”, va lamentar l’assessor de la UAVAT. Aquesta entitat ha atès 150 persones afectades pels atacs del 17-A: 137 de la Rambla, 8 de Cambrils, 3 d’Alcanar i 2 de la Diagonal (a la Zona Universitària el terrorista que conduïa la furgoneta blanca va matar un jove per apoderar-se del seu cotxe).

Manrique –que va ser víctima de l’atemptat d’ETA a l’Hipercor de Barcelona el 1987– va recordar que la UAVAT va néixer a principis d’aquest any després de comprovar que “no s’havien assistit gaires víctimes”. En aquest sentit, va assegurar que “no s’havia fet l’assistència” que els afectats “mereixien” i va considerar que “no hi havia hagut temps per fer un dol” dels atemptats. La presidenta de la UAVAT, Sara Bosch, va explicar ahir que l’entitat que lidera ha volgut ajudar les víctimes del 17-A “perquè sàpiguen que no estan soles”. “Mentre hi hagi una persona amb un mal físic o psicològic que no sigui reconeguda com a víctima o se senti abandonada, estarem a la seva disposició”, va afegir Bosch.

També va fer una crida al Govern perquè faci “un seguiment” dels afectats pels atemptats de Barcelona i Cambrils. De fet, la UAVAT va subratllar que ha rebut el suport de la Universitat de Barcelona (UB), la Diputació i l’Ajuntament de Barcelona. “Es van despertar tard, però es van despertar”, diu Manrique, que va demanar a la Generalitat “que es posi les piles i atengui les víctimes”.

Al centre de la imatge, l'assessor de la UAVAT, Robert Manrique, en la roda de premsa d'avui

“Estàvem sols”

Un dels ferits a l’atac de Cambrils, Rubén Iñazú, que va rebre una ganivetada a la cara d’un dels terroristes, va assegurar ahir que abans de contactar amb la UACAT “no estaven assabentats de res i estaven sols”. La parella d’Iñazú, Núria Figueras, va afegir que cap de les altres associacions de víctimes del terrorisme –excepte la de l’11-M, que també col·labora amb la UAVAT– s’ha posat en contacte amb ells. Fins i tot, Figueras va destacar que s’ha assabentat pels mitjans que Cambrils farà un acte d’homenatge demà i va retreure a l’alcaldessa del municipi que hi hagi convidat entitats de víctimes que no s’han interessat per ells. Per acabar, va insistir que la situació i les seqüeles que pateixen els afectats “no s’acabaran el 18 d’agost”.

Una supervivent de la Rambla, Ana Cortés, va definir l’últim any com a “molt dur” per “la por i la solitud”. “Ara que les víctimes som visibles, hem d’alçar la veu pel dolor”, va reivindicar. El pare del nen de Rubí que va morir a l’atemptat de Barcelona, Javier Martínez, va fer arribar una carta en què demanava que avui poguessin “recordar les pèrdues i dipositar flors a la Rambla sense ningú més”.

El 64% encara tenen lesions psicològiques

La Unitat d’Atenció i Valoració als Afectats pel Terrorisme (UAVAT) ha contactat amb 182 persones afectades pel 17-A, però n’hi ha 32 que no han demanat més informació. Per tant, l’entitat ha atès 150 persones: 85 són testimonis directes, 13 ferits físics, 37 indirectes –1 amic, 8 familiars, 1 germà, 1 parella i 26 persones de l’entorn– i 15 estan pendents de categoritzar. Dels 150 atesos, 89 persones pateixen lesions psicològiques, 8 en pateixen de físiques i 6 en pateixen tant de psicològiques com físiques; la resta no tenen lesions o estan pendents de categoritzar. De fet, el 63,7% dels atesos encara tenen lesions psicològiques.

Abans de contactar amb la UAVAT, el 80% de les persones no coneixien els seus drets, el 72% no havien tramitat cap sol·licitud al ministeri de l’Interior i el 65% tampoc havien demanat un informe mèdic o psicològic. El 83,4% no havien sol·licitat un assessorament jurídic i el 81,2% tampoc havien fet cap denúncia. De moment, des de l’entitat s’han tramitat 85 expedients al ministeri, 9 dels quals s’han concedit, 3 s’han rebutjat i els 73 restants encara estan pendents de resoldre’s.

stats