Societat 06/05/2015

El 80% de les víctimes d'agressions a la xarxa són noies i dos terços dels agressors són nois

La majoria d'actes violents es produeixen dins de la parella

Laura Sugrañes
2 min
Les agressions dins de la parella són les que més es toleren

BarcelonaEl període de l'adolescència és especialment delicat pel que fa a la violència de gènere, ja que en aquesta edat es reafirmen els rols de cada individu. Amb les xarxes socials i internet, la difusió de conductes abusives entre menors ha augmentat. La doctora en psicopedagogia per la Universitat de Barcelona i membre del Gredi, Rut Vilà, ha presentat aquest dimecres, en el marc de les jornades 'Estimar no fa mal: viu l'amor lliure de violència' –organitzades per l'Institut Català de les dones–, una anàlisi de la violència de gènere 2.0 entre els adolescents.

En general, hi ha pocs joves que acceptin que han exercit algun tipus de violència a les xarxes, però sí hi ha un gran nombre que l'ha observada. La majoria d'agressions es produeixen dins de la parella, i el 80% de les víctimes són noies. Pel que fa als agressors, dos terços són nois. L'estudi indica que les noies tenen molta més consciència a l'hora d'identificar accions a nivell 'online' que són violentes. Només amb les qüestions relacionades amb l'amor romàntic els és més difícil identificar la violència. És en la parella quan la violència és més freqüent i es viu amb més normalitat. Les respostes davant la violència són majoritàriament passives, i gran part dels adolescents en el període de secundària no fan res per combatre les agressions a les xarxes, per la qual cosa "es gaudeix d'una certa impunitat que incrementa el fenomen", ha dit Vilà.

En l'estudi del grup de recerca Gredi, realitzat a nois i noies de 1r a 4rt d'ESO, han determinat un perfil de vulnerabilitat de víctima i un d'agressor.

Perfil de vulnerabilitat

  • Ser noia
  • Tenir més edat
  • Tenir parella
  • Un concepte de violència de gènere poc crític
  • Utilitza amb una major mesura Twitter i Ask.fm
  • Haver tingut una experiència com agressor o agressora fa el joves més vulnerables a patir-la després.

Tendència a ser agressor

  • Pot ser noi o noia. S'observen patrons de violència masclista en noies.
  • La violència de gènere també ve generada pel mateix grup de noies, que legitimen la violència masclista.
  • Experiència en cibera ssetjament en general.
  • Ser usuari/a habitual d’entorns virtuals actius (ask.fm, Skype) i no freqüentar entorns més, passius com Youtube.

Segons aquest estudi, més del 40% d’adolescents han patit ciberassetjament. Les noies són més propenses a patir-lo i només un 10% ho explica. D'altra banda, també hi ha certs tipus d'agressions que fomenten la violència de gènere, com ara el 'sexting', que consisteix en enviar-se imatges de caire sexual. Sovint, l'enviament d’imatges sexuals sense el consentiment de la protagonista s'utilitza per extorsionar o aconseguir un apropament sexual amb la víctima. Segons Gredi, un 20% d’adolescents practiquen el 'sexting', un 71% de noies i un 67% de nois. Tot i això, l'estudi remarca que hi ha un 51% de noies que ho practiquen sota pressió.

stats