Societat 07/05/2012

Aturat provisionalment l'enderroc de la finca Vil·la Urània de Barcelona

L'Ajuntament començarà per la finca del costat, tal com estava previst, i es revisaran les condicions amb els hereus de l'astrònom Josep Comas i Solà

Maria Ortega
2 min
Veïns concentrats contra l'enderroc de Vil.la Urania / PERE VIRGILI

BarcelonaUn grup de veïns de la finca Vil·la Urània, a Barcelona, ha aconseguit aturar aquest matí l'enderrocament de l'antiga casa de l'astrònom Josep Comas i Solà. Els veïns, acompanyats d'alguns familiars de l'astrònom, s'han concentrat davant de la finca aquest matí de dilluns, cap a dos quarts de nou, amb pancartes en contra de l'enderrocament, i han aconseguit que l'Ajuntament ajornés les tasques previstes per a aquest matí.

El regidor de Sarrià-Sant Gervasi Joan Puigdollers ha acudit aquest matí a l'edifici, situat entre el carrer Saragossa i la Via Augusta, per parlar amb les desenes de persones que s'hi han concentrat per protestar contra la demolició de la casa i de la finca adjacent, en un principi previstos per avui. "No enderrocarem fins que parlem amb la família. El meu compromís personal és que ho farem amb consens", ha dit Puigdollers.

El regidor del districte ha explicat que aquestes dues finques són les úniques de titularitat municipal que hi ha al barri del Farró, i que la intenció del consistori és fer equipaments; concretament, un centre cívic o un casal que reclama el barri.

El regidor ha explicat que també, i "d'acord amb la fundació Aster", està previst dedicar un espai a l'astronomia "que estigui sota la tutela de l'Observatori Fabra", del qual Comas va ser director. Respecte a la possibilitat que es construeixin habitatges, Puigdollers ha assegurat que aquest "era un projecte que tenia el govern anterior, però que no està aprovat".

De moment, l'enderrocament s'ha ajornat provisionalment. L'Ajuntament començarà les tasques d'enderroc per la finca del costat, la número 31, tal com estava previst.

Júlia Senra, néta d'un nebot de Comas i Solà i una de les familiars que s'encarrega dels aspectes legals, ha explicat aquest matí que han presentat un concurs públic perquè sigui la ciutadania que opini sobre l'ús que s'ha de fer de la finca que l'astrònom va cedir a la ciutat.

El president d'Unitat per Barcelona, Jordi Portabella, que ha participat en la concentració, s'ha mostrat a favor de mantenir el patrimoni històric de la ciutat. La CUP també s'ha sumat al rebuig de l'enderrocament. En una nota de premsa posterior, Portabella ha subratllat que "avui la casa s'ha salvat de la demolició gràcies als veïns i les associacions".

Els veïns de la finca històrica ja van mostrar el seu suport als hereus de l'astrònom aquest diumenge, quan una cinquantena de persones van fer un mural contra l'enderroc de la finca. La majoria de participants van ser nens, exalumnes del parvulari de l'escola Reina Violant que hi va haver a la casa de l'astrònom Comas i Solà fins al 2010.

Josep Comas Solà va deixar la finca com a llegat a l'Ajuntament de Barcelona amb l'objectiu que es reutilitzés per a usos culturals.

stats