SOCIETAT
Societat 04/05/2012

Barcelona enderroca la Vil·la Urània de Comas i Solà

L'astrònom va llegar l'observatori a l'Ajuntament, que ara el convertirà en un casal. L'enderrocament està previst per al proper dilluns 7 de maig a primera hora del matí

A. Nadeu/m.ortega
2 min

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona enderrocarà la Vil·la Urània que l'astrònom Josep Comas i Solà va cedir al consistori per testament. A la façana de la finca ja hi ha penjat el rètol de "desconstrucció" i, segons fonts municipals, l'enderrocament es portarà a terme el dilluns 7 de maig. Després de ser una escola bressol i d'alguns intents de venda a mans privades, la casa es demolirà per construir un casal de barri a l'ampli solar que actualment ocupa l'antic observatori astronòmic. Des del seu interior i amb el seu gran telescopi, Comas i Solà –el primer director de l'Observatori Fabra– va descobrir un asteroide al qual va batejar, l'any 1921, amb el nom de la seva ciutat: Barcelona.

"Josep Comas i Solà va fer molt per Barcelona i la ciutat l'hi paga enderrocant la seva casa-observatori astronòmic", afirma Clara Florensa, del Centre d'Història de la Ciència de la Universitat Autònoma de Barcelona. Florensa recorda que Comas i Solà va ser un astrònom i divulgador científic reconegut internacionalment i que va descobrir, a banda de l'asteroide Barcelona, 11 planetes i un cometa més. "Sembla que la ciència de casa nostra hagi anat sempre a la cua d'altres potències, i esborrar el llegat dels científics de renom no ajudarà a canviar aquesta percepció", denuncia Florensa.

La Vil·la Urània és un dels pocs edificis baixos que encara sobreviuen a la Via Augusta. Al seu voltant, un ampli jardí noucentista ocupa la resta de la finca, que d'ençà del tancament de la guarderia ha quedat abandonada. Segons apunta l'Ajuntament, el xalet no té valor patrimonial i l'estructura està deteriorada, per la qual cosa és millor "començar de zero". L'enderroc, que començarà dilluns a primera hora del matí, s'allargarà, segons les previsions municipals, uns dos mesos.

stats