Una ONG denuncia amb un vídeo que la societat no és prou conscient de la violència contra els homes

Una organització anglesa filma amb càmera oculta una baralla simulada entre un home i una dona per observar la reacció dels vianants

Diferents campanyes mediàtiques i el, malauradament, constant degoteig de casos de violència domèstica que arriben als mitjans de comunicació han aconseguit conscienciar la majoria de la població sobre el drama de la violència de gènere. Però, segons una ONG anglesa que dóna suport a homes víctimes de violència, aquesta conscienciació té diferents criteris, segons qui és l'agressor i qui l'agredit. Per defensar la seva tesi, han publicat un vídeo enregistrat en un espai públic, a Londres, on es veu la reacció dels vianants davant d'una baralla simulada entre un home i una dona.

En la filmació, realitzada en un espai públic de Londres amb diferents càmeres ocultes, es veu una parella que es discuteix. Al principi és l'home qui es mostra agressiu amb la dona, un fet que fa que diferents persones s'acostin per recriminar-li. Fins i tot les que no s'acosten, miren amb cara de desaprovació.

Les coses són ben diferents quan, poc després, la mateixa parella protagonitza una baralla amb els rols canviats. Ara és la dona l'agressora, i l'home l'agredit. En aquest cas, l'actitud dels vianants és diametralment oposada a l'anterior. Ningú s'acosta a recriminar a la dona la seva actitud, moltes persones no s'immuten i d'altres fins i tot riuen divertits.

El vídeo ha estat penjat a la xarxa per ManKind, una ONG anglesa que treballa per donar suport als homes víctimes de violència domèstica. Segons alguns estudis, el 40% de les víctimes de violència al Regne Unit són homes. A Espanya, la xifra se situa al voltant del 10%. Entre el 2007 i el 2012 van morir a Espanya 32 homes a mans de les seves parelles -homes i dones- mentre que el nombre de dones assassinades va ser de 335. Només el 2% de les denúncies sobre violència domèstica a Espanya les presenten homes. Amb dades del 2012, hi havia inscrites al Registre Central de víctimas de violència de gènere i violència domèstica del Ministerio de l'Interior un total de 36.641 persones. D'aquestes 33.738 eren dones i 2.903 homes.