Violència masclista

Un detingut per assassinar la seva parella a Balaguer

La víctima va aparèixer amb un ganivet clavat a l'estòmac però els Mossos sospiten que aquesta no va ser la causa de la mort

2 min
La finca de Balaguer on s'hauria produït el crim masclista

BarcelonaPrimer assassinat masclista a Catalunya aquest 2023. Els Mossos d'Esquadra han detingut a Balaguer un home de 44 anys per matar la seva parella, una dona de 38 anys que –segons ha pogut saber l'ARA– tenia tres fills, tot i que no en tenia la custòdia i viuen amb el seu pare al Prat de Llobregat, d'on ella també era originària. Els agents van trobar el cos de la víctima ahir al pis on vivia amb l'arrestat. De fet, va ser ell mateix qui poc abans de les vuit del matí d'aquest dimecres va trucar a la policia assegurant que quan s'havia despertat s'havia trobat la dona amb el ganivet clavat a l'estómac. L'home va dir que la víctima havia parlat de treure's la vida. Els Mossos de seguida van sospitar que la causa de la mort podia no ser aquesta i van detectar altres indicis de criminalitat.

Víctima i agressor vivien en un pis al número 22 de l'avinguda Noguera Pallaresa de Balaguer. Segons diverses fonts consultades, cap dels dos treballaven i la dona havia estat usuària dels serveis socials del municipi. De fet, havia tingut problemes amb les drogues i havia estat retirada del carrer per demanar almoina. Fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) han confirmat que no hi ha denúncies prèvies per maltractament a la parella.

L'any passat es van produir dotze feminicidis a Catalunya, segons les dades del Govern, que inclouen qualsevol homicidi d'un home sobre una dona, sense que s'hagi de donar forçosament en l'àmbit de la parella. En cap dels casos de l'any passat hi havia mesures de protecció vigents –perquè no s'havien establert o ja havien decaigut– per a les víctimes en el moment del feminicidi.

Assassinades a casa per un home més gran

La violència masclista no entén d'edats, de circumstàncies econòmiques o de nivell d'estudis i continua impregnant el conjunt de la societat. Malgrat tot, l'últim informe de l'Observatori contra la Violència Masclista del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) elabora una radiografia sobre els assassinats, a partir de les dades dels crims masclistes de l'última dècada (2012-2021) a Espanya. La mitjana d'edat de les víctimes és de 44 anys, si bé una quarta part no arribava als 35. Gairebé la meitat tenien fills menors d'edat que van quedar orfes de mare. Sis de cada deu convivien amb el seu botxí i en un 80% dels casos el crim es va produir precisament entre aquestes quatre parets.

Pel que fa a l'agressor, la mitjana d'edat és superior a la de les víctimes i se situa en 48 anys. De fet, tres quartes parts dels agressors eren més grans que les víctimes, i en un terç dels casos la diferència d'edat entre la dona i el seu botxí era d'entre cinc i deu anys. Més d'un 40% dels assassins van acabar detinguts i un 20% es van matar després d'assassinar la parella. En el cas dels agressors suïcides, la mitjana d'edat és encara superior i se situa entorn dels 54 anys.

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

Emergències

Mossos d’Esquadra

900 900 120

112

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores

contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores contra

les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

stats