Cada dia, només a Barcelona, 22 dones demanen un advocat per un cas de violència masclista

Es dupliquen les assistències jurídiques del Col·legi d'Advocats de Barcelona en els últims cinc anys

2 min
L'advocada Marina Roig, vicepresidenta de la comissió de Dones Advocades de l'ICAB, durant la lectura del manifest

BarcelonaEl degoteig és constant: pràcticament cada hora, de dia o de nit, una dona demana l'assistència d'un advocat d'ofici perquè ha patit maltractaments o violència masclista a l'àrea de Barcelona. De mitjana, són més de 22 cada dia, segons les últimes dades del Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB), que s'han fet públiques coincidint amb el 8-M. Des del 2017, el nombre d'assistències jurídiques per aquests casos s'ha doblat i només l'any passat van rebre 8.232 peticions. "És una xifra alarmant que confirma que la plaga se segueix estenent", ha dit la diputada de la junta de govern de l’ICAB responsable del torn d’ofici, Carmen Valenzuela.

Tant Valenzuela com la lletrada Marina Roig, vicepresidenta de la comissió de dones de l'ICAB, creuen que l'increment de casos respon a múltiples factors. Entre d'altres, que hi hagi més conscienciació entre les víctimes i a la societat, cosa que fa aflorar més casos, però també el fet que la nova llei de violència masclista obligui a assistir jurídicament les víctimes de maltractament des del moment que arriben a la comissaria. En aquest sentit, Valenzuela considera que l'obligatorietat també s'hauria d'estendre a les víctimes d'altres tipus de violència, com ara la sexual.

Més advocats i més especialització

Malgrat la proliferació de peticions, a les comarques de Barcelona, només hi ha 12 lletrats de torn d'ofici que facin aquesta assistència jurídica a les víctimes de la violència masclista. Per això Valenzuela i Roig han demanat incrementar el personal al torn d'ofici especialitzat en els delictes de violència de gènere –la llei només reconeix en aquest sentit la violència física, psicològica o sexual que es produeix en l'àmbit de la parella– i la creació d'un torn d'ofici especialitzat en altres tipus de violència masclista per poder atendre millor les víctimes, per exemple, de violència sexual.

En el marc del 8-M, el Col·legi ha llegit un manifest que enguany subratlla la feminització de la pobresa i la persistència de la bretxa salarial, i intenta visibilitzar el paper de les dones treballadores de la llar, així com la feina de cures no remunerada. "Defensar aquest aspecte és també defensar la vida", ha recordat Roig. L'ICAB també ha posat en marxa el primer premi jurídic de la institució amb nom de dona, el Premi Maria Soteras i Mauri, en homenatge a la primera advocada col·legiada a Barcelona.

stats