Violències masclistes

Investiguen un home amb Alzheimer per la mort de la seva parella a Palamós

L'autòpsia preliminar ha confirmat que la víctima va morir de forma violenta

2 min
La consellera de Feminismes, Tània Verge, a l'acte de rebuig de l'assassinat d'una dona a Reus a mans del seu fill.

BarcelonaEls Mossos investiguen un home de 71 anys per la mort violenta de la seva dona, de la mateixa edat, en el domicili familiar de Palamós. Els fets van passar diumenge dia 3, però no s'han conegut fins aquest divendres, a l'espera que l'autòpsia preliminar confirmés que es tracta d'una mort violenta, ja que el cos no presentava cap signe exterior de violència. Segons ha pogut saber l'ARA, l'home no ha quedat detingut perquè té diagnosticat un Alzheimer en estat avançat. No obstant això, la mort de la dona es tracta ara per ara com un crim masclista. Precisament la notícia d'aquesta nova víctima, la número 11 aquest any, ha coincidit amb l'acte de record de la dona assassinada pel seu fill, amb un trastorn mental, dimecres passat a Reus, en què la consellera de Feminismes, Tània Verge, ha alertat de l'especial vulnerabilitat de les dones grans.

Segons la investigació policial, quan els agents van arribar al domicili de la parella de Palamós, es van trobar el cos de la dona estirat a terra i al costat l'home, incapaç d'explicar què havia passat a causa dels estralls de la demència. No ha estat fins a tenir els resultats preliminars de l'autòpsia del cadàver que han confirmat que es tracta d'una mort violenta. L'home ha quedat com a investigat, perquè hi ha indicis que apunten que no va ser una caiguda accidental.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya no té constància d'antecedents per violència masclista en la parella. Però a falta d'aclarir alguns indicis de la investigació oberta, la manca de denúncies tampoc suposa en aquest ni en altres casos que no hi hagués violència portes endins. Totes les enquestes i expertes adverteixen que si hi ha un col·lectiu que es resisteix més que els altres a alçar la veu i denunciar el seu maltractador són les dones grans. La consellera Verge ho ha subratllat al minut de silenci de Reus: "Hem d'estar especialment alertes en les dones d'edat avançada", ha indicat, perquè "poden quedar invisibilitzades moltes de les violències que estiguin patint". De les 125 dones assassinades a Catalunya des que el 2012 es va començar a registrar-los, un 20% tenien més de 60 anys. A més, un 45% diuen haver patit altres tipus de violència masclista, com violacions o relacions sexuals no consentides.

Són les víctimes més "invisibilitzades", les que menys denuncien perquè molts cops, opinen les expertes, han normalitzat les agressions arran d'anys de patir-les i d'haver crescut en una cultura que consagrava les dones que aguantaven qualsevol situació per no fer enfadar el marit i no trencar la família, i el fet d'anar a la comissaria o als jutjats ho poden arribar a viure com una traïció als valors que se'ls han inculcat. Són dones que majoritàriament han passat de cuidar els seus pares i fills als marits, sense cap reconeixement social ni familiar, cosa que contribueix a fer que tinguin una poca autoestima. Un estudi de la Fundació Aroa assenyala també altres factors que expliquen la infradenúncia: els pocs nivells d'estudis de les dones d'aquestes generacions i el baix nivell d'ingressos o de pensions, cosa que les fa dependre econòmicament dels marits.

Telèfons Violències Masclistes

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

Emergències

Mossos d’Esquadra

900 900 120

112

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores

contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores contra

les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

stats