Violència sexual

La Manada de Castelldefels va intentar eliminar proves dels seus telèfons

L'Audiència de Barcelona manté els cinc detinguts preventivament a la presó per un menyspreu a les dones "impropi del segle XXI"

2 min
L'Audiència de Barcelona en una imatge d'arxiu

BarcelonaL'Audiència de Barcelona ho té clar: hi ha prou proves per pensar que els cinc integrants de la Manada de Castelldefels van violar almenys tres dones el 2021 –la investigació no està tancada i hi podria haver més víctimes– i van aprofitar el grup de WhatsApp que tenien amb altres amics per "presumir" de les seves "gestes", amb un "menyspreu i una cosificació de les dones impropis del segle XXI". El tribunal subratlla que els cinc investigats van intentar eliminar "el màxim nombre d'arxius" dels seus telèfons que els incriminaven, sobretot les converses en aquest xat. "Aquesta noia l'hem destrossada, l'hi hem fotut fins al DNI", "¿des de quan una tia és per a un de sol?", "la noia va molt borratxa, ja veig venir el trio", són algunes de les frases que van trobar els Mossos d'Esquadra quan van analitzar el contingut dels mòbils.

Tenint en compte aquestes proves, acompanyades del relat de les víctimes, i considerant la gravetat dels fets i el risc de fugida i destrucció de proves, el tribunal ha avalat la decisió de la jutge de Gavà que investiga el cas i ha ordenat mantenir els cinc homes preventivament a la presó, com ha avançat La Vanguardia. Els detinguts, que fa gairebé un mes que estan entre reixes, havien demanat l'excarceració, però el tribunal l'ha rebutjada.

Els magistrats també els retreuen que als seus recursos posessin en dubte algunes inconcrecions del relat de les dones agredides i que els exigeixin convertir-se en un "model de víctima perfecta, que ha de recordar tots els detalls viscuts, per ordre, sense la mínima contradicció i sense que es posi de manifest en la seva declaració una afectació psicològica". Per contra, la sala diu que la versió de les víctimes resulta coherent, i encara més tenint en compte la resta de proves que els incriminen.

Condicionar els testimonis

En els seus escrits rebutjant l'excarceració, els magistrats subratllen que el germà d'un dels investigats va contactar amb "diversos testimonis" del cas "per conèixer o condicionar què dirien" quan anessin a declarar a comissaria. La jutge que porta la causa ha de citar a declarar altres membres del KTeam (així es deia el xat de WhatsApp) que no estan implicats en les presumptes agressions sexuals i que ja han col·laborat amb els Mossos, perquè corroborin els missatges i l'actitud dels detinguts –tots ells d'entre 30 i 35 anys–, als quals els investigadors consideren un "grup organitzat" de "depredadors sexuals" que captaven les víctimes a través d'aplicacions de cites, les portaven a casa per emborratxar-les i després les forçaven.

De fet, tant la jutge de Gavà –en la seva primera resolució– com els Mossos en el seu informe explicaven que alguns dels investigats "s'encarregaven de fer seguiment" de les víctimes i les "temptejaven" per fer-los creure que no havia passat res, per controlar què deien al seu entorn i anticipar-s'hi si els arribaven a denunciar. "¿Però no diu res d'una violació ni res, no? Aquesta paraula fa por, ja saps com són aquestes coses. Una violació seria anar pel carrer, agafar una tia, lligar-la i tot això. Potser ella va dir que no ho volia fer tot, i ho vam fer, però això és diferent", deia un dels detinguts al xat.

stats