Violència sexual

Una menor, violada per un nen d'11 anys en un parc: "Si vols viure, abaixa't els pantalons"

L'autor és inimputable i un amic que va presenciar els fets passarà 18 mesos internat com a cooperador necessari de l'agressió

3 min
Un cotxe patrulla dels Mossos en una imatge d'arxiu.

BarcelonaJa era fosc. Eren tres quarts de nou del vespre del 25 de setembre del 2020 i una nena de 13 anys tornava a casa. Quan va passar per la Rambla Prim, al barri del Besòs de Barcelona, va trobar dos nens a qui coneixia de vista, un de 14 anys i l'altre d'11. Els joves la van començar a seguir i el d'11 anys se li va acostar i li va dir que l'acompanyava a casa. Ella s'hi va negar, però ell no li va fer cas. El nen es va posar la mà a la ronyonera, com si anés a treure'n un objecte perillós. La noia es va espantar; es pensava que portava una arma. Encara va témer més per la seva seguretat quan el nen li va exigir que anés per un camí que no portava a casa seva. Ella s'hi va negar. "Vols viure o morir?", li va preguntar ell. "Viure", va respondre la noia. Ell la va forçar a fer-li una fel·lació.

Estaven a l'altura del parc de les Palmeres. L'altre noi, de 14 anys, contemplava l'escena a uns tres metres de distància, callat i observant el que passava. A més, "estava disposat a propiciar el pla del seu amic", segons conclou la sentència del jutjat de menors de Barcelona que el condemna a un any i mig d'internament per ser cooperador necessari d'una agressió sexual. L'autor dels fets és inimputable. Agressor i agredida es van allunyar uns set metres endins del parc i ell va tornar a amenaçar-la abans de violar-la: "Tu vols viure? Doncs abaixa't els pantalons". Segons la sentència, la noia hi va accedir dominada per la por. La sentència constata que en cap moment l'altre noi va oferir cap auxili i que tots dos van fugir plegats després dels fets.

La noia només ho va explicar a una amiga. Dos dies després de l'agressió sexual, aquesta amiga era al mateix parc i va veure que els Mossos d'Esquadra detenien els dos nens per un robatori violent. Va decidir explicar a la policia el que li havia passat a la seva amiga. El mateix dia la víctima ja estava a l'hospital per passar l'examen mèdic i des de llavors està sota teràpia psicològica. El noi condemnat, però, en tot moment ha mantingut que ell no va presenciar l'agressió ni les amenaces. També, que la noia no estava espantada i que tenia una actitud "normal". Després de la violació, els dos amics van parlar-ne. El de 14 anys diu que el d'11 només va explicar que la relació havia estat consentida.

La jutge es creu la versió que la víctima ha mantingut en tot moment. "Gaudeix de persistència", recalca la magistrada. Va rebaixar, però, les penes que demanaven l'acusació particular i la Fiscalia per al menor de 14 anys, que eren de tres anys d'internament i tres de llibertat vigilada. Concretament, la magistrada veu un bon pronòstic en el jove. Abans dels 14 anys, la DGAIA ja li havia obert un expedient de risc, amb un seguiment per part de la Generalitat. Els informes determinen que és un jove "nerviós, poc madur i influenciable pel grup d'iguals característiques dissocials, circumstància que constitueix un factor de risc molt significatiu". Des que ha sigut derivat a una unitat d'escolarització compartida, però, els informes conclouen que ha millorat i també s'ha distanciat de les males influències. La jutge, doncs, considera que no seria bo que estigués tant temps internat.

Finalment, la condemna es queda amb 18 mesos d'internament seguits de dos anys de llibertat vigilada. A més, els seus pares hauran de pagar 5.000 euros a la víctima pels danys morals.

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

Emergències

Mossos d’Esquadra

900 900 120

112

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores

contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores contra

les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

stats