Violència sexual

El mosso detingut per agredir sexualment una denunciant és un escriptor de novel·la negra

El policia ha quedat en llibertat amb càrrecs i no es pot acostar a la víctima, que pateix una discapacitat

2 min
Daniel Santiño en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEl jutjat d’instrucció número 5 de l’Hospitalet de Llobregat ha deixat aquest dijous en llibertat amb càrrecs l’agent dels Mossos d’Esquadra de 45 anys investigat per una presumpta agressió sexual. Una dona d’uns 30 anys amb una discapacitat el va denunciar dilluns passat per fer-li uns tocaments no consentits. Segons la versió d’ella, l’agent la va atendre divendres passat quan va anar a presentar una denúncia a la comissaria de l’Hospitalet contra un veí que l’havia agredit. Dos dies després, afirma la dona, l’agent s’hauria presentat a casa seva, on hauria tingut lloc l’agressió sexual. Ara, per ordres del jutjat, el mosso no es podrà acostar a la víctima ni comunicar-s'hi.

Alhora, internament, els Mossos han obert a l’agent un expedient disciplinari que comporta la suspensió de funcions fins a la resolució del procediment penal. Segons ha avançat El País i ha confirmat l’ARA, el mosso investigat és Daniel Santiño, que també és escriptor de novel·la negra i policíaca. Ha publicat dos llibres: Insidia i Els crims de l’opi. Amb aquest últim va guanyar el premi internacional de novel·la negra L’H Confidencial. Els seus llibres narren les investigacions d’un sergent de la policia, Víctor Santino. Quan no es dedica a la literatura, Santiño treballa a la comissaria de l’Hospitalet de Llobregat com a agent ras.

Els fets

Aquest dijous, segons fonts consultades per aquest diari, en seu judicial l’investigat només ha respost les preguntes de la seva defensa i també ha negat que fos l’autor dels fets. De moment, des del despatx Requena Mazzoni, que porta la defensa, s’han abstingut de fer declaracions. La Fiscalia no ha demanat presó preventiva, sinó llibertat amb mesures cautelars, el dictamen que ha acabat prenent la jutgessa. En aquest sentit, s’ha tingut en compte que la víctima i l’agent viuen molt lluny l’un de l’altre i que el mosso no ha de tornar a l’Hospitalet per necessitat, ja que l’han apartat de les seves funcions. La investigació del cas l’ha portat la Comissaria General d’Investigació i Afers Disciplinaris (l’antiga Divisió d’Afers Interns), que va detenir Santiño dimarts passat, un dia després que la dona presentés la denúncia.

Segons la versió de la dona, l’home es va oferir a fer-li un massatge quan va formalitzar la denúncia a la comissaria, però la cosa no va anar a més. Al cap de dos dies, ella afirma que Santiño es va presentar a casa seva fent-se passar per un metge forense que l’havia d'explorar per comprovar les lesions que li havia produït el veí. La dona denuncia que, un cop va haver entrat, l’agent li va tocar diverses parts íntimes. L’endemà va denunciar-ho a la policia. La instrucció encara està en una fase inicial i els Mossos ja han demanat a la jutgessa accedir al posicionament del mòbil de l’agent aquell dia per comprovar si va anar a casa de la dona. Una de les hipòtesis policials és que Santiño hauria acudit a casa de la víctima després de sentir per la ràdio de la policia que havia tornat a trucar a la comissaria perquè el veí l’havia agredit de nou. 

stats