Violència masclista

Quatre víctimes en 48 hores a l'Estat: la violència masclista tenyeix la setmana de negre

Durant el 2023 s'han registrat més de 500 denúncies al dia per violència de gènere

3 min
La policia a l'habitatge de la dona assassinada a Ribeira aquest dimarts.

BarcelonaDiumenge passat, a Pizarra, un municipi de Màlaga, un home de 52 anys va disparar a la seva exparella al pit. Ella es deia Gracia, tenia 49 anys i dos fills, un de 16 i un de 23. Els fets van passar de matinada, poc abans de la una, moment en què els trets de l'arma de foc van trencar el silenci del centre de la localitat malaguenya. La parella portava al voltant de deu anys separada i feia poc que la dona havia iniciat els tràmits per al divorci. L'assassinat va tenir lloc a la casa on la víctima vivia amb els dos fills que tenien en comú i, posteriorment, l'agressor va abandonar l'habitatge i va suïcidar-se amb la mateixa arma. La Gracia és la primera víctima del tràgic balanç de quatre dones assassinades en 48 hores que s'ha registrat en els últims dies a Espanya.

La mateixa nit de diumenge, en un municipi d'Almeria, Gérgal, es va viure un altre episodi tràgic. La Guàrdia Civil va rebre la trucada d'una mare de dues nenes, de dos i quatre anys, que avisava que la seva exparella i pare de les criatures havia enverinat les dues menors i s'havia suïcidat. Els fets van passar al domicili de l'home, on, segons van explicar a Efe fonts properes de la investigació, la dona es va dirigir al veure que les nenes no havien tornat a casa a l'hora pactada després de passar el cap de setmana amb el pare. L'home, de 35 anys, tenia una ordre d'allunyament de la mare i estava pendent de judici per presumptes maltractaments. La principal hipòtesi amb la qual treballa la policia és que els fets siguin un cas de violència vicària, una tipologia de violència masclista que tracta de fer mal als fills amb la finalitat de generar el màxim dolor i patiment a la mare de les criatures.

I aquest dimarts a la tarda encara va haver-hi un nou cas: a l'altra punta de la Península, a Ribeira (la Corunya), un home va matar presumptament la seva exparella de 25 anys. L'agressor va posar fi a la vida de la víctima amb una arma blanca amb la qual després va intentar suïcidar-se. Tenien un fill de dos anys en comú. El crim va tenir lloc a casa de la dona i un cop s'havia consumat, l'assassí va trucar a un familiar per confessar el crim i explicar-li la seva intenció de suïcidar-se. El familiar va avisar els serveis d'emergències. Quan van arribar al domicili, la dona jeia morta al terra de la cuina, mentre que l'home presentava ferides greus. El presumpte autor dels fets va ser traslladat a l'hospital i a hores d'ara ja està fora de perill. El fill de dos anys no era a casa en el moment dels fets i actualment està sota la tutela dels seus familiars.

Aquests assassinats arriben pocs dies després que el ministeri de l'Interior es proposés afinar els criteris que permeten que un cas de violència de gènere s'inactivi. L'objectiu d'aquesta revisió era justament evitar que es deixessin de controlar casos prematurament, cosa que suposa un risc latent per a les víctimes. Per aquest motiu, el ministeri, tal com va avançar el ministre Grande-Marlaska el 8-M, va elaborar una instrucció en què "s'actualitzaven els criteris i procediments per la inactivació de casos en el sistema VioGen".

La novetat més important d'aquesta mesura és que a partir d'ara s'exigirà una supervisió prolongada en el temps dels casos de risc greu o letal, els que impliquin menors i tots aquells que en els últims sis mesos hagin rebut una valoració de perillositat mitjana, alta o extrema. A més, també s'introdueixen algunes modificacions en la inactivació ordinària dels casos, com ara exigir una entrevista presencial amb la víctima abans de desactivar un cas.

500 denúncies diàries

Els quatre crims masclistes han tingut lloc la mateixa setmana que el Consell General del Poder Judicial ha fet públiques les dades anuals de l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere. L'any passat van augmentar un 10,3% les víctimes de violència de gènere a tot l'Estat i un 8,4% a Catalunya, on els jutjats de violència contra la dona van rebre 24.950 denúncies d'aquest tipus. A Catalunya també han augmentat un 10,7% les sentències dictades amb menors implicats. De fet, Catalunya també ha estat la comunitat autònoma que ha patit un increment més destacat de menors víctimes de violència de gènere: en només un any han augmentat un 79% i han passat de 34 víctimes a 61. En canvi, al conjunt de l'Estat s'han reduït un 19,8% de 667 víctimes l'any 2022 a 535.

També l'any passat a Catalunya van créixer un 21,7% el nombre de sentències absolutòries en aquest àmbit (247), però també van augmentar un 15% les condemnatòries, amb fins a 2.049 sentències. Així mateix, han augmentat un 12% les ordres de protecció imposades. Tot i això, l'any passat només es van adoptar 2.858 ordres de protecció de les més de 6.000 que es van demanar.

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

Emergències

Mossos d’Esquadra

900 900 120 / 016

112

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores

contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores contra

les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

stats