Violències masclistes

Vestits vermells per recordar les dones assassinades

Entitats de Montcada i Reixac pengen 28 peces en punts visibles de la localitat per dir prou als feminicidis

L'acte d'avui al matí, ple de simbolisme

BarcelonaUn vestit vermell per cada víctima de la violència masclista. Des que va començar l’any, 28 dones i criatures han estat assassinades a Espanya per la parella o el pare (cinc dones i cinc menors a Catalunya). En record de totes elles, a Montcada i Reixac van penjar dissabte 28 vestits vermells en un acte inspirat per la iniciativa canadenca Red Dress Day de l'artista Jamie Black en memòria de milers de dones métis (indígenes) desaparegudes o assassinades

La campanya, que impulsa Dèlia García Domènech, involucra la societat civil de Montcada. Entitats socials, culturals i esportives, i veïns a títol individual, apadrinen un dels vestits vermells i s'encarreguen de penjar-lo en “un lloc ben visible” de la localitat vallesana, d'organitzar petits actes, rituals, que varien en funció del públic i dels organitzadors. "Són moments molt emotius, com l'acte que van fer els del club de futbol o els de l'institut", diu. Fins al 25 de novembre, el Dia Internacional Contra la Violència Masclista, els vestits seran presents en tots els barris, pot ser a dalt d’un fanal, en una tanca, en un pont o en una plaça transitada. En definitiva, explica l'activista, en qualsevol punt on els vianants el puguin veure i reflexionar sobre la magnitud d’una xacra que des que n'hi ha registres a Catalunya, el 2013, s’ha cobrat 140 vides. “A través de la presència dels vestits se simbolitza una absència”, descriu l’activista.

Montcada i Reixac contra el masclisme.

L’estrena de la iniciativa va ser ara fa un any i García explica que des del primer acte han trobat dones que s'hi han apropat per buscar ajuda i parlar sobre la seva situació personal. En aquests casos, el col·lectiu Vestits Vermells els deriva al circuit institucional i, en cas que no sigui prou àgil, acompanyen la dona a entitats especialitzades conegudes. Ara estan en converses amb entitats de comerciants perquè les botigues es converteixin també en agents de canvi i siguin "llocs amables" per a les dones.

Aquest és resultat del "treball en xarxa” que fan les membres de Vestits Vermells durant tot l'any, organitzant xerrades i “conscienciant” sobre les agressions que pateixen les dones en una població com Montcada, trinxada pel pas de la via ferroviària, carreteres i autopistes. "És una manera de curar ferides", apunta l'activista. El seu és un bon exemple del que és el feminisme de base, que persegueix sobretot “forçar el canvi” posant el focus en la ciutadania. “Caminant et trobes que hi ha un senyor gran que amb el bastó intenta posar bé un vestit que ha quedat rebregat”, explica García com a exemple de l’èxit de la resposta i de fins a quin punt la ciutadania s'ha fet seu l'objectiu de la proposta.

Fins a Montcada hi han anat col·lectius de Ripoll, Vic i Torelló amb la intenció d'organitzar actes a les seves localitats i portar els vestits, símbol de la lluita i la protesta, com a una manera de dir que ja n'hi ha prou.

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

Emergències

Mossos d’Esquadra

900 900 120 / 016

112

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores

contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores contra

les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

stats