SALUT
Societat 10/09/2015

Vistiplau definitiu a la reforma del PP de la llei de l’avortament

Ara
2 min
Vistiplau definitiu  a la reforma del PP  de la llei de l’avortament

BarcelonaConsentiment obligatori

El Senat va aprovar ahir de manera definitiva, amb 145 vots a favor, 89 en contra i cinc abstencions, la reforma de la llei de l’avortament impulsada pel PP, que impedeix que les noies de menys de 18 anys puguin avortar sense consentiment dels pares o els tutors legals. Entre els vots en contra n’hi havia com a mínim tres del PP. La votació es va fer passades les onze de la nit i, abans, el PP havia impedit que fos secreta, tal com havien demanat 70 senadors. També es van rebutjar, amb 152 vots en contra, 84 a favor i set abstencions, els set vetos de l’oposició -PSOE, PSC, CC, IU, ICV, ERC i Podem- a la reforma de la llei de l’avortament.

L’oposició va argumentar que la modificació és un retrocés i un atac als drets de les dones i que no respon a una demanda ciutadana, sinó a motius electoralistes. La senadora del PP María Dolores Pan va replicar que la proposició de llei està dirigida a “protegir” les “nenes” de 16 i 17 anys que vulguin interrompre l’embaràs. Segons la senadora popular, pretenen “tornar als pares la capacitat d’aconsellar i d’estar al costat de les seves filles en aquest moment tan complicat”.

Al matí, hores abans de la discussió de la reforma de la llei de l’avortament al Senat, una activista del grup Femen, amb el tors nu, va interrompre el ple cridant “Menor no, decideixo jo” des de la tribuna de convidats. Tres treballadors del Senat la van fer sortir de la cambra.

400 menors afectades

El principal canvi que s’introdueix respecte a la llei anterior és que les noies de 16 i 17 anys no podran interrompre l’embaràs sense el consentiment patern. Les xifres demostren que les que ho fan són molt poques, ja que gairebé el 90% de les menors van informar els seus tutors i van interrompre la gestació acompanyades per ells.

Segons informa l’Associació de Clíniques Acreditades per a la Interrupció de l’Embaràs (ACAI), el percentatge de dones de 16 i 17 anys que van avortar l’any passat a l’Estat és el 3,60% del total, i d’aquestes només un 12,4% no en van informar els seus pares; això és entre 400 i 500 menors en funció de l’any, un 0,44% del total d’avortaments. Els professionals denuncien que la nova llei deixa sense protecció aquestes menors, que en molts casos provenen d’entorns desestructurats.

stats