El con del volcà de La Palma es trenca i obre noves boques

L'erupció va entrar ahir en una fase més explosiva i es van haver de desallotjar 160 veïns més

ARA
3 min
L'erupció a La Palma, aquest matí

L'erupció del volcà Cumbre Vieja, a l'illa canària de La Palma, continua augmentant la intensitat. Després que el volcà entrés ahir en una fase més explosiva i s'hi obrissin dues noves boques eruptives, molt pròximes entre elles, aquest dissabte s'ha obert encara una altra nova boca, ubicada a l'oest de la principal, segons ha informat l'Institut Volcanològic de les Canàries (Involcan). A més, a primera hora d'aquesta tarda l'Institut Geològic i Miner d'Espanya afegia que el con del volcà s'ha trencat i deixa una nova colada "enorme" –en paraules del geòleg Carlos Lorenzo– que avança cap al mar.

El director tècnic de el Pla Especial de Protecció Civil i Atenció d'Emergències per Risc Volcànic (Pevolca), Miguel Ángel Morcuende, però, ha fet una crida a la tranquil·litat i ha assegurat que "es tracta d'una típica erupció estromboliana canària". "No estem davant d'un volcà que calgui magnificar", ma dit, malgrat les dues noves boques que es van obrir divendres, la tercera oberta d'aquest dissabte o l'ensorrament parcial de el con volcànic: "No és un fenomen més explosiu dels habituals a les Canàries".

L'augment de l'activitat del volcà i la inestabilitat del con ja van obligar ahir a desallotjar d'urgència tres nuclis de població més: Tajuya, Tacande de Abajo i els veïns de Tacande de Arriba, que encara no havien sigut desallotjats. En total, 160 persones, que eleven el còmput total d'evacuats des que va començar l'erupció, diumenge passat, fins a les 6.200 persones. A primera hora d'aquesta tarda hi ha una nova reunió del comitè director del Pla Especial de Protecció Civil i Atenció d'Emergències per Risc Volcànic (Pevolca). 

Ara mateix el volcà té quatre colades de lava actives. La del nord té una alçada de front màxima de 12 metres, mentre que la secundària té un front d'alçada màxima de 10 metres i la tercera, que és la que va sorgir ahir a conseqüència de les noves boques eruptives, discorre pel sud, per sobre de l'anterior. La lava flueix en direcció est-oest i presenta una longitud de 3.800 metres, a 2.100 metres de la costa. Segons els geòlegs que han alertat de la quarta colada, aquesta està a la part sud-oest del volcà i "deixa una colada enorme de blocs molt grossos que es desplaça en direcció cap al mar".

Avui s'ha de decidir si les persones que van ser desallotjades ahir podran tornar a casa seva a recollir pertinences. La direcció general de Seguretat i Emergències va urgir ahir evacuar-les a causa de l'augment de la inestabilitat i de l'increment de l'activitat del volcà, que podia provocar que la cendra i el material volcànic arribessin molt més lluny del que ho estaven fent i que hi hagués, també, vibracions i detonacions. Tot i que en un primer moment es va demanar a aquests veïns que es confinessin a casa, un quart d'hora després se'ls dirigia cap al camp de futbol del Pozo per coordinar la seva evacuació.

Segons va detallar al vespre la directora de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN) a les Canàries, María José Blanco, inicialment es va valorar que el risc era només de pluja intensa de cendres, potser amb algunes partícules de piroclasts lleugerament més grosses, però després es va comprovar que l’augment sobtat de l’explosivitat comportava tres amenaces per als veïns: caigudes de material més gros, la possibilitat de veure’s exposats a les colades i, en el pitjor escenari, quedar dins del radi d’abast si el con es col·lapsava. Les dues noves boques abocaven ahir a la tarda lava fluida que avançava vessant avall, segons van informar l’Institut Vulcanològic de les Canàries i l’Institut Geològic i Miner d’Espanya, que precisava que en l’hora posterior a l’obertura de les boques, que van començar amb molta intensitat, els cursos de lava havien recorregut prop d’un quilòmetre abans d’expandir-se i reduir la velocitat, que avançava a 60 o 80 metres per hora.

La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha considerat aquest dissabte que passarà "molt temps" abans de poder recuperar infraestructures civils o zones habitables que l'erupció ha engolit. Ahir mateix el president espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar que tenen previst declarar l'illa zona catastròfica i que treballaran, conjuntament amb les autoritats locals, en un pla especial per reconstruir l'illa. Aquest pla s'abordarà en una comissió mixta entre administracions, i s'impulsaran mesures de caràcter immediat i també de mirada més llarga. "Haurem de buscar, amb el compromís de totes les administracions i del conjunt país, la manera com acompanyar els veïns", ha defensat avui la ministra.

stats