Societat 12/06/2019

Vox força canviar "violència de gènere" per "violència intrafamiliar" a canvi d'aprovar els pressupostos a Andalusia

El PP i Cs cedeixen i la ultradreta retira l'esmena a la totalitat als comptes del 2020

Ara
2 min
El president andalús, Juanma Moreno, i el president del grup parlamentari de Vox, Francisco Serrano, es donen la mà simbolitzant el pacte

BarcelonaEl govern andalús ha salvat a última hora els primers pressupostos després que Vox hagi retirat el veto després d'una llarga negociació. Entre les mesures acordades hi ha la reducció d'organismes institucionals de la Junta –Vox ho anomena "administració paral·lela"– i també altres concessions que el PP i Ciutadans fan a la ultradreta que han permès que retiri l'esmena a la totalitat. La més transcendent, pel simbolisme que té, és que els pressupostos del 2020 ja no inclouran ajudes per lluitar contra la "violència de gènere", sinó contra la "violència intrafamiliar", una terminologia que dilueix la violència masclista.

Igualment, la formació d'extrema dreta també ha aconseguit que el govern andalús elimini "la transversalitat de gènere" i inclogui el concepte "d'igualtat de tracte i oportunitats entre homes i dones". El portaveu parlamentari de Vox, Alejandro Hernández, s'ha congratulat que "una idea tabú entri per primera vegada a la terminologia pressupostària", en referència al telèfon que es posarà en marxa per atendre les víctimes de "la violència intrafamiliar".

Vox també ha arrencat altres mesures, com un servei d'atenció a les dones embarassades amb l'objectiu de reduir les taxes d'avortaments –han subratllat el "compromís amb la vida"– i posar límits a les accions de memòria històrica, perquè es reformularà la despesa programada, d'1,6 milions d'euros, perquè només se cenyeixin a localitzar i investigar fosses comunes.

No és la primera vegada que el PP cedeix davant de Vox en una qüestió tan delicada com la violència masclista. A principis d'any, i tot i comprometre’s a complir el pacte contra la violència masclista acordat amb Ciutadans feia pocs dies, la formació de Pablo Casado va fer una oferta per acontentar Vox consistent en ampliar les ajudes a totes les persones que pateixen violència en l’àmbit familiar, també els homes.

stats