Societat 03/12/2015

El Zoo de Barcelona sacrifica una cria d'antílop per falta d'espai i de mitjans

L'associació animalista Libera! denuncia l'execució de l'animal

Selena Soro
2 min
Nilgaus al zoo de Barcelona / LIBERA!

BarcelonaEl Zoo de Barcelona ha sacrificat aquesta setmana dues cries de nilgau –un antílop asiàtic– que van néixer dilluns, una de les quals per falta d'espai i de mitjans, segons ha confirmat aquest dijous a l'ARA el cap de conservació del zoo, Josep Maria Alonso.

Una de les cries havia nascut amb problemes físics i no s'hauria adaptat al grup, segons argumenta Alonso, i l'altra s'ha hagut de sacrificar per falta d'espai a les instal·lacions i per manca de recursos. Segons el cap de conservació del zoo, si a aquesta segona cria l'haguessin mantingut viva no n'haurien pogut "garantir el benestar".

L'Associació Animalista Libera! ja ha anunciat que interposarà una denúncia per l'execució d'aquesta segona cria. Segons l'organització, s'ha vulnerat la llei 31/2003, de 27 d'octubre, de conservació de la fauna silvestre als parcs zoològics, que cataloga com a falta molt greu "donar mort intencionada als animals del parc zoològic o l'eliminació de les seves restes intencionadament sense causa justificada".

Segons el cap de conservació del Zoo de Barcelona, "la decisió s'ha pres després de descartar qualsevol altra opció", com ara enviar l'animal a un altre zoo d'Europa. "És una decisió molt bèstia i molt difícil de prendre. A ningú li agrada: ni als cuidadors, ni als conservadors, ni als veterinaris, i es tracta d'una mesura excepcional una vegada hem esgotat tots els recursos", recalca Alonso. L'última vegada que el Zoo de Barcelona va haver de recórrer a l'eutanàsia va ser en el cas d'un animal que era molt vell i estava cec.

Libera critica que es produís l'embaràs de la femella

Al Zoo de Barcelona hi ha actualment un grup amb un mascle i quatre femelles de nilgau. Tot i que als animals se'ls administraven anticonceptius, una de les femelles va quedar-se embarassada. "Els mascles de nilgaus són molt dominants, i tenen una jerarquia molt clara dins del grup. La simple presència de la cria en desestabilitza la pau social. Si l'haguéssim deixat amb vida, el mascle l'hauria atacat. I a la mare també, si deixa de fer cas al mascle en pro de la cria", justifica Alonso.

L'Associació Libera! també critica que es permeti la reproducció d'animals que no es troben dins de cap programa de conservació, ja que no estan en perill d'extinció. "Si el nilgau és una espècie que no té associat cap programa de cria en captivitat, quin es el tipus de gestió que propicia que neixin cries i que s'hagin de matar després per manca d'espai?", es pregunten des de l'organització. "La resposta és clara: una gestió pèssima i una falta total de rigor científic i de bones pràctiques", conclouen.

stats