Els empresaris demanen convenis amb més països

El sector empresarial valora molt positivament els convenis de doble imposició firmats amb Espanya, França i Luxemburg, però el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, considera que cal anar més enllà i firmar textos similars en països d’altres llocs del món on ja operen o poden operar empreses andorranes, com per exemple de l’Àfrica, Llatinoamèrica o l’Àsia. Són poques les companyies que presten serveis a l’estranger, principalment del sector de la construcció, però també hi ha enginyeries i negocis dedicats al comerç internacional.

També des de la Cambra de Comerç es mostren convençuts que els CDI ajudaran a donar credibilitat al país i a normalitzar les relacions internacionals. L’entrada en vigor estimularà la internacionalització de més empreses del sector serveis, com consultories, despatxos d’arquitectes i advocats, o assessors fiscals.

El president de la patronal també demana que el Govern garanteixi que el nou marc fiscal de baixa tributació sigui estable i doni seguretat jurídica. D’aquesta manera, es podran atreure noves empreses de capital estranger. “Si passen a suportar una fiscalitat més baixa, tindran més beneficis, que poden destinar a ser més competitives”, apunta Altimir. Amb tot, creu que calen encara 5 o 6 anys per percebre realment l’impacte de l’obertura econòmica i per deixar de dependre tant del comerç, el turisme i la banca.

Evitar deslocalitzacions

El president de la comissió de relacions internacionals de la CEA, Pere Augé, també aposta per negociar el màxim de CDI amb altres països, i posa com a exemple els Emirats Àrabs, que hi van apostar fort i van firmar en temps rècord una norantena d’acords.

Però Augé assegura que en cap cas es tracta de fomentar deslocalitzacions d’empreses d’Espanya o de França, sinó d’establir sinergies i nexes de reciprocitat, i d’atreure companyies que vulguin operar més enllà d’aquests països. “Andorra -indica Augé- no serà competència per als països veïns perquè no pot implantar grans indústries, però sí que pot ser atractiva per prestar serveis de qualitat”. I posa d’exemple una empresa xinesa que vulgui fer d’Andorra la seva base d’operacions, un fet que pot propiciar futures inversions als països de l’entorn, per una qüestió de proximitat.

Més continguts de

El + vist

El + comentat