Suplements 11/09/2015

Lluita contra la discriminació

Maria de Eguia

Text: Núria Martínez
2 min
Lluita contra la discriminació

Immersos en un món marcat per la desigualtat de gènere, Maria de Eguia (32 anys) ha decidit dedicar la seva vida professional a combatre-la. Mare de quatre fills i nascuda a Sant Boi del Llobregat, va estudiar periodisme, ciències culturals i polítiques de gènere a Alemanya. Com que tenia moltes ganes de treballar en el que creia i en el que volia, va crear l’associació Equality Factor. Es tracta d’un projecte que ofereix formació i assessorament a organitzacions, empreses o institucions públiques que vulguin integrar una perspectiva de gènere a les seves accions. Si bé la lluita feminista abasta molts àmbits, Equality Factor se centra a arribar al món empresarial privat o públic perquè hi siguin integrats els valors en la diversitat.

“El gènere ens limita molt a l’hora de triar la direcció de la nostra vida en tots els àmbits. I a l’hora de trobar feina, la discriminació és molt patent”, expressa De Eguia. En aquest sentit, la fundació treballa perquè les empreses prenguin consciència de la discriminació de gènere que regna avui en dia i perquè integrin la igualtat com una política pròpia. A banda del sector empresarial, Equality Factor també pretén arribar a la comunitat educativa perquè des d’aquest àmbit “es generi una onada de transformació”. “Ja en el moment de néixer, pel fet de tenir un sexe o un altre la societat t’està marcant un camí que hauràs de seguir”, lamenta. Per contribuir a combatre la discriminació, De Eguia va decidir crear una fundació que investigués i alhora fes de pont amb les empreses i amb les polítiques públiques. “Som el pont entre la teoria i la pràctica”, expressa. En aquest sentit, De Eguia considera que l’àmbit acadèmic “de vegades queda allunyat del carrer”.

La fundació està formada per sis persones i compta amb la col·laboració de diferents voluntaris. Actualment estan impartint tallers de formació a mestres i, entre altres projectes, estan impulsant estudis sobre la infància i les masculinitats. “Assumim que per ser feministes cal tenir un alt concepte de tota la humanitat, sense excepcions”, apunta De Eguia. Per aquest motiu, l’objectiu d’Equality Factor és posar els temes de gènere “al lloc on els correspon per aconseguir que les persones tinguin la qualitat de vida màxima a la qual puguin tenir accés”.

Tot i el masclisme que es pateix a Catalunya a gran i a petita escala, l’experta considera que a nivell estructural hi ha predisposició per revertir la situació. A l’hora de posar en marxa la fundació, i empesa pel seu esperit emprenedor, De Eguia no va dubtar a llançar-se de cap a la piscina. Quan observa l’esperit emprenedor del país, comprova com la gent és cada dia més valenta. “I això, des dels altres països, es percep cada cop més”, explica.e

Les claus

Equality Factor ofereix formació i assessorament en temes de gènere a empreses o institucions públiques

Les ganes de voler treballar contra la discriminació de gènere van empènyer De Eguia a crear la seva pròpia associació

El projecte inclou tallers de formació per a mestres per promoure la igualtat en la comunitat educativa

De Eguia treballa perquè tant homes com dones puguin aconseguir la màxima qualitat de vida possible

stats