Viure, beure, menjar, comprar...
Establiments de Barcelona que fan del seu disseny singular un valor afegit
BarcelonaEn qualsevol activitat quotidiana ens acompanya el disseny. Pot estar més o menys aconseguit, en serem més o menys conscients, però hi és. I a més, en alguns casos, el disseny d’interiors aporta un valor afegit a un sopar romàntic, una copa amb els amics o una tarda de botigues en solitari. Us proposem deu establiments de Barcelona que us sorprendran per continent i per contingut.
JAIME BERIESTAIN
L’imaginari estètic de l’interiorista xilè Jaime Beriestain beu de moltes fonts i així queda reflectit en la seva concept store. Una proposta eclèctica on conviuen llibres d’art, productes delicatessen, objectes vintage, mobiliari de disseny i una floristeria que enamora. Però aquest festival sensorial no s’acaba aquí. L’espai de Beriestain també inclou un preciós cafè restaurant d’il·luminació tènue i un reeixit interiorisme que barreja subtilment referències dels setanta i art déco. Sí, podria ser a París o a Nova York, però us espera a la Dreta de l’Eixample.
www.beriestain.com
IDÒ DO BALEAR
Uns bons amfitrions volen el millor per als seus convidats. I les impulsores d’Idò DO Balear era el que pretenien: portar l’ambient familiar de les Illes a Barcelona. Per això, a l’hora de projectar aquest espai gastronòmic especialitzat en productes autòctons, van inspirar-se en una típica casa balear: molta llum, parets de calç i mobiliari de fusta (amb un taula gran per a trobades de grup i un agradable racó infantil). Aquest oasi mediterrani ancorat al bell mig de l’Esquerra de l’Eixample no podria ser més càlid i acollidor.
www.idodobalear.com
EL NACIONAL
Lázaro Rosa-Violán és el conegut interiorista que s’amaga darrere de molts locals de Barcelona (Chez Cocó, Boca Grande, Artte...). La seva última aventura és El Nacional, un espai gastronòmic en què conviuen quatre restaurants (La Braseria, La Taperia, La Paradeta i La Llotja) i quatre barres (d’ostres, de còctels, de cerveses i de vins i embotits). Fidel al seu estil eclèctic i exhuberant, Rosa-Violán proposa un viatge de luxe i glamur que s’endinsa a la dècada dels anys 30 i 40. Ningú diria que fa uns mesos això només era un pàrquing de cotxes anodí!
www.elnacionalbcn.com
OMA BISTRÓ
Parets de totxo pintades de blanc, terra de ciment polit, tauletes de disseny amb la part de dalt de fusta i les potes de ferro, cadires metàl·liques Tolix, taulells de marbre blanc... Es nota que els propietaris de l’Oma Bistró són arquitectes i que saben (re)llegir les tendències. El seu bonic local, amb grans finestrals a un xamfrà de l’Esquerra de l’Eixample, s’emmiralla en l’estil escandinau al qual han afegit un encertat toc industrial. Una atmosfera evocadora per anar-hi a qualsevol hora del dia, ja sigui a disfrutar d’un àpat, a treballar amb el portàtil o a seure al sofà de cuir a llegir revistes.
SANTA EULALIA
Potser no teniu previst comprar-vos un vestit de Stella McCartney ni unes sandàlies de Louboutin, però una visita a Santa Eulalia sempre val la pena. I encara més des de la reforma integral que va fer-hi l’arquitecte novaiorquès William Sofield, especialista en botigues de luxe. L’equilibri entre tradició i modernitat és fascinant, sobretot per com s’ha integrat part del mobiliari original de la botiga i l’ús d’antics cartells promocionals com a elements decoratius. Cal anar-hi amb sentit museístic: passejar per totes les sales i acabar berenant al seu acollidor cafè amb terrassa, obert a tothom. Tant si compreu com si no.
www.santaeulalia.com
ESPACIO 88
Potser el nom de Castel Veciana no us diu res, però darrere d’aquest col·lectiu d’arquitectes i dissenyadors hi ha Espacio 88, un local del Poblenou tan diàfan com versàtil que s’obre a tot tipus d’activitats artístiques. A Espacio 88 podeu anar-hi a veure una exposició, a comprar en una pop-up store, a la presentació d’una revista o a prendre un cafè. Però no serà un cafè qualsevol: us el prepararan des de dins d’una furgoneta Citroën HY del 1972 aparcada dins del local. La moda dels food trucks de disseny no té límits.
www.espacio88.com
FIRA DE BELLCAIRE
Conegut popularment com els Encants Vells, aquest mercat -un dels més antics d’Europa- té des de fa més d’un any un sostre molt nou. Projectat per l’estudi b720, aquesta coberta daurada de 25 metres d’alçada juga magistralment amb els reflexos de la llum, les persones i el paisatge. Ara els ulls ja no es queden fixos a les parades d’andròmines. També miren cap amunt. Inevitablement.
www.encantsbcn.com
TEMPS DE TERRA
Hi ha llocs amb màgia. I Temps de Terra -restaurant i botiga situada a Sant Gervasi- ho és. Més enllà de la qualitat dels productes que ofereixen (fruita, verdura, carn i oli de les Terres de l’Ebre), atreu la seva posada en escena, entre bohèmia i rústica, on destaquen les taules de fusta, les cadires de colors i els llums reciclats. Al darrere hi ha el talent d’una família que estima molt el que fa, tant als seus dos locals de Barcelona com a la fantàstica finca agrícola -oberta al públic els caps de setmana- que tenen a Amposta. Fixeu-vos en els detalls. En traureu bones idees.
www.tempsdeterra.com
MONVÍNIC
Ja fa temps que el disseny ha seduït el món del vi. Només cal fixar-se en les etiquetes de les ampolles. Però la màxima expressió d’aquesta unió la trobareu a Monvínic, un espectacular espai projectat per Alfons Tost on disfrutaran tant els amants del vi com els del disseny d’interiors. Daurat, futurista i amb singulars jocs de reflexos, aquest local enalteix la cultura del vi amb una successió d’espais sorprenents: la recepció, el bar de vins, el restaurant, el celler... A més a més, també s’hi organitzen tastos i conferències.
www.monvinic.com
NEGRONI
Amb el pas dels anys, molts bars de disseny perden galons. El temps passa factura i les modes també. Altres, en canvi, se senten més còmodes amb el seu vestit. Aquest seria el cas del Negroni, una cocteleria del Raval que ja ha complert la primera dècada. El seu minimalisme contemporani declinat en vermell i en negre no ha perdut vigor, i tampoc n’han perdut els còctels que preparen. No tenen carta. Aquí s’opta pel diàleg amb el client i, en funció dels seus gustos, es prepara un combinat o un altre. El Negroni, que dóna el nom al local, és una bona opció però no digueu que no a un White Russian.
www.negronicocktailbar.com