Publicitat
Publicitat

Les apps de canvis de 'look' per a nens s'haurien de prohibir?

Una campanya internacional demana a Apple, Google i Amazon que elimini les aplicacions que animen a provar la cirurgia estètica dirigides a menors

Només cal fer una cerca a l' App Store per trobar aplicacions que permeten canviar-te el color dels ulls, maquillar-te i, fins i tot, modificar-te el rostre i el cos a les fotografies, mitjançant  simuladors de cirurgia estètica, presentats amb icones de dibuixos infantils o imatges de noies joves com a reclam.

"Les aplicacions dissenyades per a nens que els inciten a 'jugar' a provar la cirurgia estètica són inapropiades i irresponsables". És el que diu un informe del Nuffield Council on Bioethics, un organisme independent anglès que examina qüestions ètiques en l'àmbit mèdic.

En el text, deixa clar que dona suport a una campanya internacional sota el nom de 'Cossos en perill', que ha impulsat una petició que demana a Apple, Google i Amazon que eliminin de les seves botigues virtuals les aplicacions que tinguin a veure amb la cirurgia estètica i vagin dirigides a nens. A més, recomana que la indústria de les xarxes socials col·labori per establir un programa independent de treball amb l'objectiu d'entendre millor fins a quin punt les xarxes contribueixin a  l'ansietat causada per l'aparença física.

L'organisme enumera una sèrie de factors que fan que la ciutadania se centri cada vegada més en la seva imatge corporal. La influència de la pornografia o l'auge dels programes de televisió sobre cirurgia estètica afavoreixen l'augment de les aplicacions i els jocs que fomenten el constant judici de l' aparença física, i que és el govern qui les ha de regular o limitar. També alerta que les aplicacions que inciten els usuaris a explorar com els seus cossos poden canviar o "millorar", en alguns casos, van acompanyades d' enllaços que porten a webs de centres de cirurgia cosmètica. Moltes són presentades com a jocs i es dirigeixen a un públic ampli, també a nens i nenes a partir de 9 anys.

Cal tenir en compte que els adolescents són més susceptibles a la pressió social i estan més interessats en operacions estètiques, sobretot les noies. De fet, el text explica que les operacions de cirurgia estètica en adolescents és menys probable que tinguin resultats satisfactoris, perquè el cos continua creixent. Per això, considera que és una responsabilitat de l'estat vetar l'accés dels menors a aquestes operacions. 

Fer pública la nostra imatge pot ser una manera de posar sota judici el nostre cos, per exemple, a través dels "M'agrada". Això és el que manté l'organisme, que proposa una reflexió sobre l'ús 'online' de la imatge dels menors.

Més continguts de