TRIBUNALS L’OMBRA DE LA CORRUPCIÓ
Efímers 21/01/2015

La justícia cedeix i Bárcenas podrà sortir de la presó

El PP assegura que no té por de les revelacions que pugui fer l’extresorer

i
Joan Rusiñol
5 min
UN TRACTAMENT DIFERENT? L’Audiència Nacional es nega a comparar la seva situació amb la d’Iñaki Urdangarin.

MadridLuis Bárcenas, per molts el principal símbol de la corrupció política a l’Estat, podrà sortir de la presó. La secció quarta de la sala penal de l’Audiència Nacional li ha imposat una fiança de 200.000 euros com a peatge per poder abandonar el centre penitenciari de Soto del Real (Madrid) i acabar amb els gairebé dos anys de presó preventiva. Alguns partits de l’oposició van fer notar ahir que es tracta d’una xifra baixa, si es té en compte els delictes de què se l’acusa i les possibles condemnes a què haurà de fer front. D’altres hi veuen un intent d’evitar que l’extresorer del PP, irritat, faci públiques noves informacions que comprometin el seu expartit, a punt de començar un cicle electoral decisiu. Els populars contenen la respiració i asseguren que no tenen res a témer en cap dels escenaris.

La decisió de la justícia arriba poc després que Bárcenas concedís una entrevista al diari Abc -que va precipitar la renúncia del seu advocat, Javier Gómez de Liaño- en què es queixava de la seva situació en comparació amb altres casos de presumpta corrupció. “Per què no tinc el mateix tractament que Rodrigo Rato?”, s’exclamava. Assegurava que no hi havia cap risc de fuga i apuntava que la seva falta de llibertat interessava al govern de Mariano Rajoy “per motius electorals”. Ahir tres magistrats de l’Audiència van optar per suavitzar les mesures cautelars, ja que consideren que la situació ha canviat un cop el jutge Pablo Ruz ha enllestit la instrucció de l’anomenada “primera època” de la trama Gürtel, la que va del 1999 al 2005, per la qual afronta una petició fiscal de presó de 42 anys i mig. En aquesta entrevista recent al diari madrileny no amagava que està satisfet perquè Ruz haurà de deixar el cas al mes de març, ja que la seva plaça ha sortit a concurs.

El canvi de criteri arriba després que a Bárcenas se li hagi denegat vuit vegades la llibertat sota fiança. Ara s’argumenta formalment per tres factors. En primer lloc, perquè consideren que és el moment processal oportú, quan es presenta un “esgotament de la investigació” i s’està a punt d’obrir judici oral. En segon lloc, subratllen que no poden obviar el temps que ja ha passat entre reixes i assenyalen que “en cap moment consta que hagi intentat sostreure’s de l’acció dels diferents òrgans judicials”, és a dir, que no ha provat de fugar-se. I, finalment, valoren que l’expolític conservador té “arrelament personal, social, familiar i laboral a Espanya”, tal com sostenia en el recurs la defensa. Tot i això, si Bárcenas aconsegueix reunir els diners que li reclamen, haurà de comparèixer davant la justícia cada dilluns, dimecres i divendres, no podrà sortir del territori espanyol i se li retirarà el passaport.

Una xifra “proporcionada”

Ara el seu entorn ha d’aconseguir pagar la fiança, cosa que es podria materialitzar durant les pròximes hores. “Està nevant i 200.000 euros no cauen del cel”, va dir Gómez de Liaño, prudent, després de comunicar la decisió al seu client, a qui defensa fins que trobi un nou advocat. Ell, diu, li ha perdut la confiança. Bárcenas haurà de refiar-se de familiars i amics perquè té tots els comptes i béns embargats per ordre judicial per fer front als 43,2 milions d’euros de responsabilitat civil que se li podrien imposar en el judici oral. Per tant, no en pot disposar.

Alguns polítics, com el portaveu del PNB a Madrid, Aitor Esteban, van afirmar que “crida l’atenció” la quantitat que ha fixat l’Audiència tenint en compte l’abast dels suposats delictes econòmics comesos. Està acusat de prevaricació, delicte fiscal, blanqueig, apropiació indeguda i falsedat. En l’escrit els magistrats justifiquen que els 200.000 i les altres mesures permeten “conciliar la natural i lògica pretensió de llibertat a què aspira l’interessat amb la garantia d’evitar la seva fuga i l’ocultació de possibles fonts de proves que encara no s’hagin obtingut”. Conclou que és una xifra “proporcionada”.

Tots aquests elements han acabat decantant la balança, malgrat que en l’altre plat també hi havia arguments de pes per denegar a Bárcenas la sortida de Soto del Real. El més significatiu, la falta de col·laboració de l’extresorer amb la justícia: l’acusen d’haver mantingut una actitud opaca. Rebutgen també una eventual falta d’imparcialitat de Ruz i asseguren, en contra del que al·legava la defensa, que el seu cas no és comparable al d’altres acusats de delictes semblants, com el cunyat del rei, Iñaki Urdangarin.

Tot i els raonaments jurídics, l’oposició política discrepa de la decisió judicial. El grup socialista ja va anunciar que presentaran un “recurs extraordinari” perquè l’home que va controlar durant anys les finances del carrer Génova -primer com a gerent i després, per decisió personal de Rajoy, com a tresorer- reingressi a la presó si n’acaba sortint. “No ens agradaria que el fet que hagi «aguantat» [en referència als SMS del president espanyol] es converteixi en un premi”, va dir el diputat d’ICV Joan Coscubiela. “És possible que si l’han deixat sortir és que ja no hi ha risc de destrucció de proves perquè ja van ser destruïdes en el seu moment”, va assegurar el portaveu d’ERC al Congrés, Alfred Bosch.

Rajoy marca distàncies

El govern espanyol i el PP van procurar marcar distància amb el seu excompany de partit recordant que ja no hi milita. Posant un tallafoc per evitar que aquest cas torni a marcar l’agenda política a Madrid, els conservadors van advertir que no acceptaran una compareixença de Rajoy a la cambra baixa, com demana el PSOE, perquè “ja va dir tot el que havia de dir” quan va donar explicacions en seu parlamentària l’estiu del 2013.

Durant les últimes hores els populars han afirmat que no temen que, un cop al carrer, Bárcenas els pugui perjudicar més que fins ara. Diuen que, si té noves dades, també les podia aportar des de dins. La formació es considera una víctima més i l’insta a tornar els diners que havia evadit a Suïssa.

El soci d’Urdangarin assenyala Joan Carles

“El rei Joan Carles va fer gestions per aconseguir 110 milions d’euros. Tot està per escrit. Va ajudar la infanta Cristina, va ajudar García Revenga..., va ajudar tothom”. L’exsoci d’Iñaki Urdangarin, Diego Torres, va assenyalar ahir el rei Joan Carles i la Casa del Rei com a còmplices de les activitats de l’Instituto Nóos. En una entrevista a Vanity Fair, Torres assegura que l’advocat d’Urdangarin li va oferir 200.000 euros i feina a l’Argentina si assumia més responsabilitats. I va acusar José Blanco d’intervenir perquè els socialistes no demanessin una comissió d’investigació.

stats