PLEBISCITÀRIES CRISI A LA FEDERACIÓ
Efímers 16/06/2015

CDC només anirà amb Unió si vol la independència

La cúpula democristiana vol imposar les seves línies vermelles i els crítics ja actuen per lliure

Oriol March
4 min
FRACTURA DEMOCRISTIANA  Només 95 vots van separar els partidaris del sí i del no a la consulta d’Unió.

BarcelonaEl futur de CiU, l’instrument hegemònic del catalanisme polític durant les tres últimes dècades, es resoldrà aquesta mateixa setmana. És el termini que Convergència ha donat a Unió perquè li comuniqui si accepta la independència al programa electoral de les eleccions plebiscitàries previstes per al 27-S. Un ultimàtum que els dirigents de CDC ja tenien pensat des d’abans de la consulta interna celebrada diumenge a Unió i que, finalment, ha acabat dividint el partit democristià en dues meitats: els que donen suport a una proposta complexa de la direcció i els que, votant no, van fer una defensa de l’estat independent. “La pilota, ara, és a la teulada d’Unió”, resumia gràficament un dirigent nacionalista consultat ahir. “La resposta no es pot allargar indefinidament”, reflexionava al vespre Josep Rull, coordinador nacional de CDC. L’hora de la veritat ja ha arribat a la federació.

Rull va ser un dels quatre participants a la reunió que les cúpules de les dues formacions van mantenir a la seu de Convergència. També hi van ser Lluís Corominas, vicesecretari de coordinació institucional dels nacionalistes, i Ramon Espadaler, secretari general d’Unió, que hi va arribar amb Toni Font, número tres dels democristians. El missatge de la cúpula convergent als seus socis de federació va ser diàfan: “Portarem la independència al programa i aquest compromís és inamovible”. El silenci imperava ahir a Unió, però tothom dóna per fet que “més d’hora que tard” hi haurà una reunió entre Artur Mas i Josep A. Duran i Lleida. El manual de crisi de CiU, greixat en els últims temps arran del procés sobiranista, així ho estipula.

Temors de la ruptura

L’escenari obert ahir en la reunió a quatre a la seu del carrer Còrsega planteja diferents preguntes que s’aniran resolent al llarg dels pròxims dies. La principal és si els consellers d’Unió -Joana Ortega, Espadaler i Josep Maria Pelegrí- seguiran ocupant les seves cadires al consell executiu en cas que CDC i Unió plantegin horitzons separats per al 27-S. “No estem en disposició de descartar res. L’únic segur és que aquests dies i setmanes passaran coses i que els consellers democristians van en bloc. És a dir, que si pleguen, ho faran tots tres”, assenyalen a l’ARA fonts nacionalistes. La incògnita també recorria ahir al vespre el grup parlamentari de CiU, que està format per 35 representants de CDC i 15 d’Unió. D’aquesta quinzena n’hi ha 5 que van fer campanya activa pel no a la consulta interna dels democristians.

L’acte de partit que ha programat Mas aquest dissabte a Molins de Rei -en el qual té previst encetar el camí de les plebiscitàries- també té a veure amb la rapidesa amb què CDC vol resoldre el pols amb Unió. “Ja no queda temps per perdre. Falten poc més de tres mesos per a les eleccions i s’ha de començar ja la campanya, i cal fer-ho amb les idees clares”, apunta un dirigent consultat. El president iniciarà els actes que, sota el paraigua de Benvinguts al futur, serviran per eixamplar la base social nacionalista amb independents, segons avançava ahir l’ARA.

“Més tensió que mai”

La roda de premsa en què Rull va fer explícit l’ultimàtum a Unió arribava poc més de cinc hores després que es tanqués la reunió “més tensa” de la direcció democristiana “en bastants anys”, segons diverses fonts presents a la cita. Els membres de la direcció van asseure’s a la sala de reunions de la seu del partit amb les dades de la consulta interna encara calentes, i amb una reducció sensible de la diferència -ja escassa diumenge a la nit- entre els partidaris del sí i del no, que finalment és de només 95 vots. La reunió va acabar amb una votació que va tornar a fracturar el partit: 19 dirigents van posicionar-se a favor de negociar el full de ruta sortit de les urnes amb Convergència, i 8 ho van rebutjar. Són els membres del sector crític, que ja van per lliure.

En la compareixença de premsa posterior a la reunió, Espadaler va voler reafirmar que la direcció està “legitimada” per negociar exclusivament amb CDC una proposta que inclogui les seves línies vermelles sobre el procés. La resposta rebuda dels seus socis és clara: o independència o res. Una decisió que acota el terreny de joc i que fa indefugible una solució ràpida. “No hem fixat un calendari”, sostenia el secretari general d’Unió al migdia. Les seves paraules ja eren velles abans d’anar a sopar, quan el pols ja estava plantejat i les especulacions entre dirigents eren considerables.

També van ser considerables els retrets que es van viure a dins del comitè de govern. Antoni Castellà, líder del sector renovador, va demanar que se substituís la paraula procés per independència a la formulació de la pregunta de diumenge, però la proposta va ser rebutjada. “Els independentistes han demanat a Duran que clarifiqués què volia dir procés, i ell s’ha negat a contestar”, assenyalen fonts coneixedores de la trobada, que situen aquest com un dels punts àlgids de la tensió viscuda ahir a Unió.

El segon moment més “incòmode”, segons les mateixes fonts, es va produir quan Castellà va anunciar que els promotors del no a la consulta tenien intenció de reunir-se bilateralment amb CDC, ERC, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) per negociar els termes de la inclusió d’Unió al full de ruta unitari. “Representem el 46% de la militància”, va indicar públicament el líder del sector renovador en declaracions als mitjans un cop acabada la roda de premsa d’Espadaler. “No podeu parlar en nom d’Unió!”, va exclamar Duran en sentir aquest raonament a dins del comitè de govern.

Segons diverses fonts consultades, les entitats del sobiranisme civil ja s’han obert a rebre els independentistes d’Unió. De moment CDC espera la resposta de la cúpula democristiana abans d’iniciar una hipotètica ronda de converses amb els independentistes democristians. En cercles nacionalistes no es descarta que membres d’aquest col·lectiu acabin figurant a la llista que prepara Mas per al 27-S.

Dards a les joventuts

Diumenge a la nit, la JNC, branca juvenil de Convergència, va demanar a la direcció del partit que trenqués ja la federació. La resposta de la Unió de Joves va arribar a les 7.25 hores del matí, en un comunicat en què carregava contra les joventuts de CDC per la seva “falta de respecte” cap als democristians. Un assaig de ruptura a petita escala que, extrapolat a les direccions dels dos partits, fa entrar la federació en una inajornable hora de la veritat.

stats