ACCIDENT QUÍMIC, ALARMA A L’ANOIA
Efímers 13/02/2015

Ensurt a Igualada per una explosió en una química

Un núvol potencialment tòxic obliga a confinar 60.000 persones

Auri Garcia Morera
4 min
El núvol de color taronja provocat per l’explosió  en una empresa química, fotografiat  a sobre d’alguns edificis d’Igualada.

BarcelonaLa ciutat d’Igualada i tota la comarca de l’Anoia van tenir ahir un ensurt important després d’una explosió en una empresa química que va provocar un espectacular núvol de color taronja. L’explosió es va produir cap a dos quarts de deu del matí al pati exterior de l’empresa Simar, situada al polígon industrial les Comes, d’Igualada, durant una operació de descàrrega d’una substància perillosa.

“Segurament hi ha hagut un error en el procés de descàrrega d’un vehicle que transportava àcid nítric, que en lloc de fer-ho al dipòsit que li corresponia sembla que ha fet aquesta descàrrega en un dipòsit on hi havia àcid fòrmic”, va explicar el cap dels Bombers de la Regió Metropolitana Sud, Joan Rovira. “La interacció dels dos productes ha generat una reacció violenta que ha fet que aquest dipòsit s’esberlés i provoqués la fuita d’aquests productes”, va detallar Rovira.

L’explosió va causar cremades a dos transportistes, que van ser traslladats pel Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) a l’Hospital d’Igualada, i a un treballador de l’empresa Simar, que va anar a l’hospital més tard pel seu compte. Fins al lloc dels fets s’hi van desplaçar una vintena de dotacions dels Bombers de la Generalitat, quatre unitats del SEM i onze patrulles de Mossos d’Esquadra.

Confinament per cautela

L’explosió va provocar un núvol taronja que va fer activar totes les alarmes. El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, va explicar després que les característiques dels productes, especialment de l’àcid nítric, feien que fos “un núvol potencialment tòxic i corrosiu”. Així, per cautela, abans de les onze es va ordenar el confinament obligatori d’unes 60.000 persones: tots els veïns d’Igualada i dels municipis veïns d’Òdena, Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí i Jorba.

El confinament generalitzat va durar tot just una hora, fins pocs minuts abans de les dotze, quan es va aixecar excepte per als nadons de zero a tres anys, els ancians de més de 70 anys, les dones embarassades i les persones amb problemes respiratoris. Aquest confinament limitat a col·lectius de risc es va estendre també al municipi de Sant Martí de Tous, cap on s’havia desplaçat el núvol a aquesta hora del matí.

L’accés al polígon industrial les Comes des de la C-37, les sortides 555 i 554 de l’A-2 i el servei de la línia R6 dels Ferrocarrils (FGC) entre la Pobla de Claramunt i Igualada, que havien quedat tallats mentre va durar el confinament generalitzat, es van reobrir cap a les dotze. A la mateixa hora, Protecció Civil va rebaixar el pla d’emergència de risc químic a Catalunya (Plaseqcat) de la fase d’emergència a la fase d’alerta.

Afectació d’irritabilitat

“Després d’una primera anàlisi hem arribat a la conclusió que no hi havia toxicitat”, va assegurar al migdia el conseller Espadaler sobre la perillositat del núvol per a la salut dels ciutadans. “Hi pot haver afectació en les mucoses, irritabilitat”, va detallar Màxim del Valle, cap de la divisió d’operacions dels Bombers, que va subratllar la “diferència entre toxicitat i corrosivitat”.

Tres bombers que van actuar al lloc de l’explosió i dos ciutadans més van ser atesos in situ pel SEM per irritació als ulls. A la tarda, a l’Hospital d’Igualada, hi havia les tres persones ferides en l’explosió, a més d’una altra que hi havia anat posteriorment des d’Òdena, i de dues que hi van arribar al migdia provinents d’una fàbrica a uns 200 metres d’on s’havia produït l’accident. Els ferits van quedar en observació fins a les vuit del vespre. Un d’ells, amb cremades de tercer grau i pronòstic reservat, va ser traslladat a l’Hospital de la Vall d’Hebron.

La situació d’inversió tèrmica i la falta de vent i de pluges van dificultar la dissipació del núvol, però la Generalitat va deixar clar des del migdia que això no suposava cap risc. Espadaler va fer pública la previsió que el núvol aniria “precipitant lentament”, i va subratllar que aquesta precipitació no implicava cap perill per a la població. Cap a les tres de la tarda es van aixecar completament totes les restriccions de confinament, excepte als carrers més pròxims a l’accident.

Retirada del vessament

Protecció Civil va mantenir activada l’alerta del pla d’emergència de risc químic per la situació al lloc dels fets, on a la tarda encara hi havia entre 12.000 i 18.000 de litres de líquid vessat que els Bombers havien de recollir. El procés és molt laboriós i lent per les mesures de seguretat que implica. Després d’identificar les substàncies que hi havia en la dotzena de dipòsits de la planta, els bombers van poder començar les tasques de neteja amb un camió cisterna que s’endurà el líquid vessat a una empresa especialitzada en la gestió de residus tòxics.

L’Ajuntament d’Igualada va anunciar que iniciarà una investigació d’ofici per esbrinar les causes de l’accident i evitar que es pugui tornar a repetir. Malgrat tot, el consistori va destacar que el protocol d’actuació es va aplicar correctament. El conseller Espadaler va anunciar que, des de la Generalitat, serà el departament d’Empresa i Ocupació el responsable d’investigar les causes de l’accident. Espadaler va subratllar que l’empresa no tenia antecedents per cap accident previ de característiques similars.

stats