Publicitat
Publicitat

CANVI DE CICLE, MOVIMENTS A MADRID

L’Estat proposa absorbir el deute del Govern amb els bancs

De Guindos rebat Montoro al Senat amb una nova recepta que descarta la quitança

El govern espanyol debat intensament aquest dies com reduir el deute públic de les comunitats, després que hagi tornat a marcar un nou rècord segons les dades del Banc d’Espanya de l’octubre, publicades la setmana passada. Però sobre la taula no hi ha la reestructuració del deute, com va dir ahir taxativament el ministre d’Economia, Luis de Guindos, en declaracions als passadissos del Senat. “De reestructuracions no hem abordat absolutament res”, va aclarir en resposta a la informació de diumenge de La Vanguardia, en què s’assenyalava que la proposta havia sigut en l’ordre del dia de la comissió delegada d’assumptes econòmics de fa només cinc dies.

Tot i això, fonts d’Hisenda consultades per l’ARA apunten que aquest tema -un canvi en els calendari de venciments i rebaixes de volum del deute- sí que ha sigut objecte de debat intern al ministeri. Però abans que Cristóbal Montoro pogués moure peça, De Guindos, ferm defensor del compliment dels objectius del dèficit autonòmic davant de Brussel·les, ja se li ha avançat amb la seva pròpia -i innovadora- recepta. En lloc de la quitança, De Guindos proposa que l’Estat absorbeixi el deute que tenen les autonomies acollides al fons de liquiditat autonòmic (FLA) amb els bancs espanyols. “Tots junts som més forts per fer front a les situacions complexes”, va dir en resposta a una pregunta del senador d’Entesa i expresident de Catalunya, José Montilla, a la comissió d’economia i competitivitat del Senat.

D’aquesta manera, si bé el FLA ja mutualitza el deute de les comunitats quan venç, perquè paguin menys interès, i també dóna liquiditat per aconseguir complir amb els objectius de dèficit, ara s’hi sumaria una tercera opció que seria el refinançament dels crèdits amb bancs espanyols. “El que puc dir és que el govern espanyol està obert a proveir aquest finançament en condicions molt més favorables que no pas les que estan obtenint ara les comunitats, cosa que suposaria estalvis molt importants des del punt de vista d’interessos i una ajuda molt important a l’hora d’elaborar els pressupostos, perquè en aquest àmbit hi ha possibilitats d’estalvi molt importants”, va dir el ministre d’Economia.

El “rescat” de les autonomies

En el cas de Catalunya i segons dades del Banc d’Espanya del setembre, es tractaria de fins a 12.539 milions d’euros, la quantitat més alta de l’Estat -la segueix el País Valencià amb 7.339 milions, Andalusia i Madrid-. L’actual deute públic de la Generalitat és de 63.075 milions d’euros, dels quals la meitat (30.441 milions) ja s’han acollit al FLA o bé al pla de proveïdors del govern central. La resta és o bé crèdit amb els bancs o bé emissions de deute, que ja estan sent mutualitzades en el FLA un cop vencen.

La proposta del govern de Mariano Rajoy passa per simular una vegada més el “rescat” de les autonomies, un argument que utilitza per activa i per passiva cada cop que es reclama un finançament millor per a Catalunya. Ahir De Guindos insistia que la “intenció és traslladar el finançament a baixos costos del Tresor a totes les comunitats” -també podran sumar-se a la proposta les que no estan acollides al FLA- perquè “el més important és la solidaritat”. Amb tota probabilitat, la del ministre d’Economia serà la proposta més discutida en el pròxim Consell de Política Fiscal i Financera. Des de l’agost que no se n’ha celebrat cap i ve carregat de temes. Hisenda no descarta que es convoqui abans d’acabar l’any.

Des del PSC s’instava ahir el president de la Generalitat, Artur Mas, a centrar ara els esforços a negociar amb el govern de Rajoy una quitança del deute autonòmic, com va suggerir el primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta.

El PP avisa el PSOE: la Constitució no convenç els independentistes

El vice secretari general d’organització del PP, Carlos Floriano, va criticar la reforma federal de la Constitució que proposa el PSOE com a resposta al procés sobiranista. “Els independentistes no volen una altra Constitució, sinó un altre país”, va advertir. Floriano va subratllar que la recuperació econòmica no vindrà de la mà “dels que pretenen trencar la Constitució ni tampoc dels que la volen reformar sense concretar” i va reclamar als socialistes que “no utilitzin políticament” els ciutadans.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT