Publicitat
Publicitat

El Vaticà i el Canadà, claus per forjar el desgel

Els contactes per l’entesa van arrencar fa 18 mesos

Va ser moltíssim més que una telefonada. Barack Obama i Raúl Castro van enterrar decennis de desencontre entre els seus països en una conversa telefònica -dimarts- que va culminar mesos de negociació. Obama i Castro van coincidir ahir, en els seus discursos respectius des de Washington i l’Havana, a destacar la feina dels seus equips i el paper clau del Papa i el Canadà com a catalitzadors de l’entesa.

L’encaixada a Sud-àfrica

Obama i Castro es van donar la mà al funeral de Mandela

La trucada telefònica de dimarts no va ser el primer cop que Obama i Castro intercanviaven unes paraules. Fa just un any, al funeral de Nelson Mandela a Johannesburg, les càmeres van recollir una històrica encaixada de mans entre els dos mandataris. “ Mr. President, I am Castro ”, va revelar Fidel Castro que el seu germà Raúl li havia dit al president nord-americà. Aquell gest històric, ple de cordialitat en el marc d’un funeral vestit de reconciliació, va impulsar un diàleg que -ahir es va saber- ja feia uns quants mesos que estava en marxa. Les especulacions es van disparar, però la discreció va guanyar la partida.

Les cartes del Papa

Dues cartes i una trobada decisiva al Vaticà

“L’exemple moral del Papa ens mostra la importància de perseguir un món millor, en lloc de conformar-nos amb el que tenim”. Aquestes van ser les paraules triades pel president Obama per agrair al papa Francesc la seva implicació personal en la recerca d’un acostament entre Washington i l’Havana. El pontífex va enviar una carta a Obama i una a Castro aquest estiu en les quals els instava a acabar amb la confrontació. I va ser al Vaticà, a l’octubre, on es va celebrar una decisiva trobada entre delegacions dels EUA i de Cuba, sota la mediació del secretari d’Estat, Pietro Parolin, en la recta final de les negociacions que van culminar ahir, just el dia en què Francesc complia 78 anys. “El Papa es complau vivament d’aquesta històrica decisió”, va assegurar un portaveu del Vaticà.

El Canadà, un lloc neutral

L’espai per trobar-se, lluny dels focus mediàtics

“Vull agrair al govern del Canadà que hagi facilitat el diàleg d’alt nivell entre els dos països”, va afirmar Raúl Castro en el seu discurs d’ahir. L’executiu canadenc va assegurar ahir que les trobades van tenir lloc a Ottawa i a Toronto entre l’any passat i aquest. “No vam intentar encaminar o dirigir les converses -va dir el primer ministre del Canadà, Stephen Harper-. Només ens volíem assegurar que les dues parts tenien l’oportunitat de mantenir la mena de diàleg que necessitaven”.

La pressió interna als EUA

Diaris influents i la mateixa Hillary, contra l’embargament

El diari The New York Times va publicar fa tres dies un nou editorial en què reclamava la normalització de les relacions entre Washington i l’Havana. Els últims mesos dins els EUA s’havien multiplicat els pronunciaments públics en aquest sentit. La mateixa Hillary Clinton, favorita per encapçalar la cursa demòcrata a la Casa Blanca l’any 2016, va apostar l’any passat a les seves memòries per posar fi a l’embargament contra Cuba.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT