Efímers 09/03/2015

Els 58 assumptes catalans pendents de resoldre

El TC acumula recursos contra lleis de la Generalitat o de l’Estat posteriors al 2005

ángeles Vázquez
2 min
A la seu del TC a Madrid s’hi acumulen un reguitzell de conflictes competencials entre l’Estat i la Generalitat.

MadridEl Tribunal Constitucional (TC) encara té damunt la taula, pendents de resoldre, 58 assumptes relacionats amb Catalunya. Els recursos admesos a tràmit més antics es van presentar contra lleis promulgades a partir del 2005. I n’hi segueixen entrant més. Divendres es va admetre l’interposat per la Generalitat contra la llei general de telecomunicacions. I aviat se n’hi afegirà un altre, quan s’admeti a tràmit el recurs anunciat pel govern central contra la llei d’acció exterior catalana.

També es va resoldre divendres un dels tres recursos presentats pel Defensor del Poble contra lleis catalanes: el relatiu al Síndic de Greuges, que estava pendent des del 2009. Els altres dos recursos del Defensor del Poble se sumen als cinc interposats pel PP, a onze més presentats en nom del president del govern espanyol i a un més subscrit per l’executiu central. Des de l’altra banda, la Generalitat i el Parlament han impugnat 37 lleis espanyoles i han plantejat dos conflictes positius de competència.

La majoria dels recursos contra lleis catalanes es concentren entre el 2005 i el 2010, per la qual cosa haurien de ser els primers que es resolguessin.

Autogovern

Els recursos contra la llei de referèndums i el nou 9-N, al forn

D’entre tots els recursos del govern central, n’hi ha dos d’especial rellevància: el presentat contra la llei de consultes populars per via de referèndum, promulgada el 2010 pel tripartit, i l’interposat contra el procés participatiu del 9-N. S’esperava que es resolguessin coincidint amb les sentències que van anul·lar la llei de consultes i el decret de convocatòria del 9-N, però l’alt tribunal finalment va decidir tramitar-los a part.

Mesures econòmiques

Madrid manté impugnades set lleis de contingut econòmic

Set de les onze impugnacions del cap de l’executiu espanyol es refereixen a lleis de contingut econòmic, com la modificació del 2012 de la llei d’urbanisme, el decret llei de l’impost sobre els dipòsits en les entitats de crèdit o el d’horaris comercials. També estan recorregudes la reforma del Codi de Consum de Catalunya, la llei de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic de Catalunya, i la llei d’horaris comercials i de mesures per a determinades activitats de promoció.

Lleis socials

El PP i el Defensor del Poble fan servir el TC com a ariet jurídic

El Constitucional encara s’ha de pronunciar sobre la llei de comunicació audiovisual de l’any 2005, a la qual es va sumar la promulgada per regular el mateix sector el 2012, també recorreguda. Així mateix, estan impugnades les lleis catalanes d’educació i de cinema. Per la seva banda, el Defensor del Poble va recórrer la llei d’acollida de les persones immigrades i de les retornades a Catalunya, a més del Codi de Consum de Catalunya, que també va ser denunciat pel Partit Popular.

Al Senat, els populars es van encarregar d’impugnar la llei 28/2010, que va modificar la de protecció dels animals, per la qual les corrides de toros van quedar prohibides a Catalunya. I el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va fer el mateix amb l’anomenada llei de l’occità, aranès a l’Aran, aprovada pel Parlament de Catalunya. La conflictivitat jurídica no afluixa.

stats