SALUT
Terres de Lleida 17/12/2019

Bigotis per lluitar contra el càncer de pròstata

Un de cada sis lleidatans patirà aquest tumor al llarg de la vida

G.m.
3 min
Bigotis per lluitar contra  el càncer de pròstata

LleidaCorria el mes de novembre de l’any 2003 quan un grup de joves de Melbourne van tenir la idea de deixar-se créixer el bigoti per donar suport a un amic afectat de càncer de pròstata. Un any després aquest moviment nascut a Austràlia s’havia convertit en un fenomen de masses i es començava a celebrar arreu del globus terraqüi.

D’aquí neixen, d’una banda, el moviment Movember (contracció en anglès de moustache, bigoti, i november, novembre) i, de l’altra, la Fundació Movember, amb l’objectiu de recaptar fons per destinar-los a la lluita contra el càncer de pròstata. El càncer testicular, la salut mental i la prevenció del suïcidi també centren l’atenció d’aquests trenta dies a l’any, un mes per lluir un bigoti solidari a la moda.

Bigotis a la lleidatana

Amb motiu de la celebració el 19 de novembre del Dia Internacional de l’Home, la Unitat Funcional del Càncer de Pròstata de Lleida se sumava del 18 al 24 de novembre al moviment Movember per donar visibilitat al càncer de pròstata. I ho feia amb diverses accions, entre les quals va cridar l’atenció de pacients i professionals sanitaris un aplec llampec (o flashmob ) celebrat el diumenge 19 al matí al vestíbul de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova: el grup de teatre Muscuart de Bell-lloc d’Urgell va interpretar una cançó del musical La La Land, un espectacle amb què actualment fan gira pel territori català però sense els bigotis que duien per a la breu performance.

Tancava la jornada una actuació de la Coral Maristes, que va mobilitzar un centenar de cantaires fins al vestíbul del centre hospitalari per oferir una actuació solidària a la qual es va unir el personal mèdic, cadascú amb el seu respectiu bigoti, natural o postís, i és que tot s’hi val en ocasions com aquesta.

La finalitat d’aquestes accions és donar notorietat al càncer de pròstata, que és el tumor més freqüent entre els homes. A la província de Lleida s’hi diagnostiquen una mitjana de 250 nous casos cada any i es calcula que un de cada sis lleidatans patirà un càncer de pròstata al llarg de la seva vida, tal com apunten les dades de la Unitat Funcional del Càncer de Pròstata de Lleida, que aglutina professionals dels serveis d’urologia, oncologia mèdica, oncologia radioteràpica, radiodiagnòstic, anatomia patològica, gestió de casos i farmàcia.

De fet, en el conjunt de Catalunya es diagnostiquen anualment 5.070 pacients amb càncer de pròstata. Segons les dades del departament de Salut, el 90% d’aquests pacients sobreviuen cinc anys després del diagnòstic gràcies a tractaments cada cop més eficaços. Quan el tumor es diagnostica en estadis precoços, tant la cirurgia com la radioteràpia externa o la braquiteràpia aconsegueixen taxes de curació molt elevades.

En aquest sentit, Moisés Mira, cap del Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, explica que en cada cas es valora quin tractament és el més adequat i que el pacient mateix pot participar en aquesta decisió. En casos avançats també s’utilitzen com a tractaments l’hormonoteràpia i la quimioteràpia.

En alguns pacients diagnosticats amb un tumor de baix risc, hi ha, a més, la possibilitat de seguir controls clínics sense la necessitat d’haver d’aplicar tractaments actius. “Aquesta modalitat s’anomena vigilància activa i cada cop pren més rellevància”, afirma Mira.

Bigotis als aparadors

Una de les novetats d’enguany anava a càrrec dels comerciants de la Zona Alta, que van omplir els seus aparadors de bigotis gegants i, a més, els seus llavis superiors de pèl, cosa que va generar molta curiositat entre la clientela. “Ho repetirem segur, ja que ha servit per fer molta pedagogia sobre el tema”, assegura el president de Zona Alta Lleida, Josep Bellera, amb un frondós bigoti que l’acompanya durant onze mesos i els trenta dies del Movember.

stats