SILVINACTION
Terres de Lleida 28/07/2023

Altres maneres de fer l’agost per a l’ànima

Altres maneres de fer l’agost per a l’ànima

Silvina Sànchez
2 min

Música, feminisme i cultura popular, molta cultura, a la secció mensual Silvinaction, rèplica del blog que porta el mateix nom

En clau de dona

El paisatge sonor que la indústria musical tradicionalment ha mostrat és manifestament masculí. Si fos una partitura, es trobarien pentagrames sense fi de línies melòdiques, de notes i d’uns silencis, eminentment femenins. El cicle de música Solistes Alta Ribagorça advoca enguany per “donar veu a les solistes femenines en una mostra de visibilitat i respecte més enllà del seu gènere.” Així, la 29 edició del cicle, que es durà a terme a Vilaller, Caldes de Boí, Pont de Suert i Durro del 5 al 26 d’agost, presenta una programació en clau de dona.

A banda d’això, el cicle aplegarà i insuflarà una “diversitat d'estils musicals en mans de grans intèrprets amb projecció internacional de soul, funk, jazz, música acústica, bossa nova i altres gèneres”. La cançó catalana, la música brasilera i l'herència del jazz del duet Alba Armengol i Vicente Lòpez, el quintet Paula Peso, la música R&B, funk i soul de The Sparkles, i les lletres iròniques i crítiques de la cantautora Mabel Flores farciran el Pirineu lleidatà de sonoritats donívoles.

Gaudint de la intimitat

A Macrofestivales. El agujero negro de la música, el periodista musical Nando Cruz aborda, denuncia i evidencia el “forat negre” dels esdeveniments musicals massius, en què es prioritza el lucre a correcuita en detriment del gaudi del públic. L’autor palesa el contrast entre els “festivals macro i sobrehumans i els humans i més apetibles”. El Festival Minúscul, que enguany arriba a la segona edició, fuig de les aglomeracions i convida a viure la cultura “orgànicament i íntimament apostant pel pop d’autor i la proximitat amb els artistes”.

El pati de Cal Jacques de Mollerussa serà l’escenari de les quatre propostes artístiques que vertebren un cartell paritari els dijous 3, 10, 17 i 24 d’agost. Xarim Aresté, referent de l'escena independent catalana, donarà el tret de sortida del festival per la porta gran. Les sonoritats “íntimes i alhora contundents” d’Anna Andreu, el pop fresc i emocional de la lleidatana Abril i l’espectacle poètico-musical Els homes que parlen sols arrodoniran una iniciativa ideal per als amants del petit format.

Sota les estrelles

Un estudi científic publicat a principis d’any assenyalava que “la brillantor del cel nocturn provocada per la llum artificial creix més ràpidament a causa de la contaminació lumínica”. L’absència d’accés a un cel fosc per a un percentatge elevat de la població ha propiciat l’increment del turisme astronòmic per connectar-se amb l’univers i explorar el cel de nit.

Des del 2013 Tiurana disposa de la certificació de Destinació Turística Starlight, la qual garanteix “gaudir d’un cel nocturn extraordinari i descobrir els valors naturals, paisatgístics i culturals del territori”. Una de les propostes que es duran a terme aquest estiu és la 3a edició del Festival Astronòmic Starlight Tiurana. De l’1 al 6 d’agost diversos espais del municipi acolliran un ventall d’activitats per a totes les edats: visites guiades, projeccions, xerrades, tasts, tallers o observacions astronòmiques. L’arpista Berta Puigdemasa clourà el festival amb el concert Les yeux férmés sota les estrelles.

stats