SILVINACTION
Terres de Lleida 27/01/2021

Injeccions que immunitzen contra el desànim

Literatura, art, teatre i cultura, molta cultura, a la secció mensual ‘Silvinaction’, rèplica del blog (Silvinaction.cat ) que porta el mateix nom

Silvina Sànchez
2 min

Preceptora culturalminúscules i Majúscules braç a braç

En l’univers de les lletres, les minúscules miren amb admiració les Majúscules, les seves germanes grans. La fascinació és mútua. Van de bracet conscients que totes dues són eines capitals en l’art de l’escriptura i el plaer de la lectura.

Un nou projecte cultural a Lleida, nascut al desembre de “l’amor a la Literatura en Majúscules”, s’emmiralla en aquesta comunió amb un convenciment: “Som les persones en minúscules les que fem girar el món”.

La Irreductible va més enllà de definir-se com a llibreria i espai cultural. Segells independents i de qualitat i un programa d’activitats culturals són les marques distintives de la casa. Així, fins al 6 de febrer s’hi podrà visitar l’exposició fotogràfica A peu de públic de Carina Santiago. El 28 de gener i el 4 de febrer el seu perfil d’Instagram acollirà dues xerrades amb els escriptors Rafa Melero i Natalia García Freire.

Art compromès i social

“Si m’etiquetes, em negues”; Dyer citava en un dels seus llibres Kierkegaard, per evidenciar que el jo deixa d’existir quan es deixa endur per classificacions (auto)imposades. A l’Espai Cavallers, l’exposició Murs i a la gàbia, del col·lectiu Promethea, reflexiona sobre la constant humana d’encasellar la seva pròpia condició i la realitat del que es viu.

Una quinzena d’artistes lleidatans donaran la visió personal de com les etiquetes engarjolen i delimiten “la nostra vàlua en l’escala social”. L’exposició, amb una manifesta càrrega social, explora l’eix de “les fronteres i les persones” i pretén posar damunt la taula el binomi dels límits físics que el poder ambiciona “dominar”, i els mentals que impedeixen combatre els estereotips “del que és divers”.

Els actes d’inauguració i de cloenda comptaran amb lectures dramatitzades el 29 de gener i el 28 de febrer, respectivament.

Petites dosis d’arts escèniques

Si en medicina el concepte d’immunitat es refereix a la capacitat de les defenses biològiques per prevenir infeccions o malalties, es podria afirmar que en les arts escèniques aquesta noció es correspon amb l’habilitat dels anticossos artístics per generar una millora substancial en la qualitat de vida de les persones. L’equip de La Saleta es proposa reforçar aquesta immunitat mitjançant el nou cicle Sale, Sale, Sale, al Teatre de l’Escorxador, fins a finals de maig.

La iniciativa pretén “mantenir l’esperit del projecte viu” davant les restriccions d’obertura que el seu microespai pateix i, alhora, inocular petites dosis de teatre familiar, dansa, improvisació i creació a Lleida un cop al mes. Les pròximes injeccions seran el 27 de febrer amb Martioska, el 14 de març amb ProjectPartyImpro, el 24 d’abril amb LoMicrofest i el 29 de maig amb La Saleta Crea.

stats