Terres de Lleida 02/06/2021

Un juny per amanir la vida

Literatura, música, arts escèniques i cultura, molta cultura, a la secció mensual Silvinaction, rèplica del blog que porta el mateix nom

SILVINA SÀNCHEZ
2 min

El costat fosc de la literatura

Les històries trepidants farcides de ritme, acció i entreteniment atrapen els lectors fascinats pel costat més fosc de la literatura. En els últims anys aquesta atracció s’ha popularitzat i ha promogut que la novel·la negra i els festivals dedicats a aquest gènere visquin un moment d’esplendor i expansió. El 5è Festival de Novel·la Negra i Criminal de Lleida aterra a la ciutat el primer cap de setmana de juny per acostar a tothom la novel·la negra i “fomentar la trobada entre les veus més significatives del gènere i els lectors”.

El Segre de Negre, organitzat per Pagès Editors i l’IEI, homenatjarà l’escriptora Patrícia Highsmith i premiarà Donna Leon (a la imatge). El festival presenta un ampli ventall d’activitats que es podran seguir presencialment i virtualment com presentacions de novetats, taules rodones, una ruta literària, un cicle de cinema i una activitat infantil.

Juneda sorprèn

Quan es prepara o es rep una sorpresa es gaudeix d’un encís que fa que la vida tingui un xic més de color. El Kalikenyo Rock, un dels festivals de punk-rock amb més pes de l’Estat, s’ha proposat sorprendre un públic fidel per mitjà d’un nou cicle de cinc concerts que aniran desvelant a poc a poc. La iniciativa junedenca es reinventa i torna aquest any mitjançant un nou format que s’adapta a les mesures sanitàries actuals.

El primer petit concert, que va tenir lloc el 29 de maig al Parc de l’Alegria de Juneda i que va exhaurir totes les entrades, va comptar amb les actuacions d’Arpaviejas, Animales Muertos i Último Rekurso. La següent cita serà la nit de Sant Joan amb el punk bilbaí de Radiocrimen i el hardcore punk dels catalans KOP i Eterns. L’organització anirà descobrint les últimes tres propostes del cicle esglaonadament.

Arts escèniques per agafar aire

Sovint es necessiten moments en els quals aturar-se i agafar aire per calmar l’esperit i poder continuar fent via per la vida. El Cicle d’Arts Escèniques i Musicals d’Agramunt (Inter)Brots pretén engendrar “emoció, cohesió, inclusió, reflexió i un respir a les nostres ments en aquests moments d’incertesa”.

L’(Inter)Brots, que va engegar motors el passat mes d’abril i que finalitzarà al setembre, arriba a la seva tercera edició perseverant per oferir propostes multidisciplinàries de qualitat per a totes les edats. La generosa i heterogènia programació del cicle es durà a terme en diversos espais interiors i exteriors del municipi. L’espectacle Una nit amb el Mag Lari, la presentació del darrer disc d’Heura Gaya o l’humor de la Cia Circ Vermut són de les més immediates cites que amaniran els vespres agramuntins.

stats