LLIBRES
Terres de Lleida 29/07/2020

Novetats literàries lleidatanes per nodrir l’ànima

A pesar de les dues diades fallides, Ponent exhibeix múscul editorial per esperonar la lectura

Silvina Sànchez
2 min

LleidaDesprés d’un primer Sant Jordi confinat a l’abril i d’un segon d’esmorteït al juliol, la comarca del Segrià ha perdut aquell punt màgic de tocar, triar i remenar llibres al carrer. Enguany allargar la mà a les autores i autors, a les llibreries i a les editorials de casa nostra no ha estat bufar i fer ampolles per als amants de la lectura.

Amb tot, Ponent exhibeix múscul literari per esperonar la lectura diària i, alhora, nodrir l’esperit. Del reguitzell de novetats lleidatanes que l’editorial Pagès Editors ha presentat, excel·leixen Dues dones de Montse Sanjuan, Appletown de David Marín, L’origen del pecat de Marta Alòs en narrativa i Desmesura d’amor de Josep Borrell en poesia. D’altra banda, destaquen el recull Batre records d’Anna Sàez i una nova i acurada edició de La cendra de Guillem Viladot de l’Editorial Fonoll. El recentment publicat El peix que volia ser home d’Eduard Ribera és un altre dels títols a tenir molt en compte.

I és que llegir autors lleidatans “immunitza l’ànima”.

‘Dues dones’ de Montse Sanjuan

Dues mares comparteixen la cruesa de tenir els seus fills tancats a la presó de Lleida en plena postguerra. Aquesta tràgica circumstància és la llavor d’on germina una amistat entre elles dues. L’autora, amb un llenguatge deliciós, teixeix la història de dues dones senzilles que, a mesura que el relat avança, es van despullant emocionalment. Dues dones emmiralla l’amistat, la sororitat i la superació de les protagonistes i de la resta de personatges. Una novel·la que colpeix cos i ànima.

‘Desmesura d’amor’ de Josep Borrell

Els lletraferits i que es deleixen per l’art de la lírica, els amants de la paraula i el vers, trobaran en D esmesura d’amor un poemari sobre tres dels temes més explorats de la literatura universal: el pas del temps, l’enamorament penetrant i l’amor... Ai, l’amor! Altrament, l’autor també censura, en part, el gran parany “de l’amor romàntic” i evidencia el desig inherent en l’art d’estimar.

‘Batre records’ d’Anna Sàez

El llibre Batre records és molt més que un recull d’articles. Es tracta d’un tomb a l’ahir sense cap tipus de melangia. Mitjançant píndoles de microhistòries temàticament molt ben arranjades, la comunitat lectora s’acostarà a un temps distant que permet sentir en la pròpia pell tot allò que està llegint. Les essències de les vides transmeses a l’autora dels relats són reconstruïdes en un exquisit exercici de periodisme literari de proximitat amb denominació d’origen lleidatà.

‘El peix que volia ser home’ d’Eduard Ribera

El flamant llibre de microcontes El peix que volia ser home és un repertori de relats enèrgics i efímers (d’entre dues i una vintena de línies) amb el mot home com a fil argumental. Amb tocs d’humor i de “prosa poètica” s’endinsa en la condició humana amb una condensació eloqüent. És d’aquells llibres de lectura àgil, molt entretingut i que en finalitzar t’envaeix l’afany per llegir-ne més.

stats