Els CDR protesten en edificis de l'Estat i l'Íbex-35 i es desplacen a Nou Barris per aturar un desnonament

Tallen el trànsit en diversos punts de Barcelona i es manifestaran a les 12 h a Jardinets de Gràcia

OT SERRA / NÚRIA ORRIOLS / GERMÁN ARANDA

Un any després de l'1-O, els Comitès de Defensa de la República (CDR) han despertat Barcelona amb tres accions sorpresa simultànies per commemorar el primer aniversari del referèndum. Amb lemes com ara "Tombem el règim" o "1-O, ni oblit ni perdó", tres grups de manifestants s'han traslladat poc després de les 7 hores al davant dels edificis de l'Agència Tributària Espanyola, el Banc d'Espanya i Foment del Treball, unes protestes que després han confluït al passeig de Gràcia amb la Gran Via, on han tallat el trànsit, i han avançat juntes en direcció a la Diagonal. Durant el camí han enganxat cartells i adhesius a la seu de la Borsa i oficines bancàries. A les 12 h, ha arrencat la manifestació que havien convocat als Jardinets de Gràcia, encapçalada per una gran pancarta on s'hi llegeix "tombem el règim, independència".

Abans, però, una part dels activistes han agafat el metro a Diagonal i s'han desplaçat fins a Vilapicina, a Nou Barris, per aturar un desnonament. Es tracta d'una família que ocupa un pis propietat d'un fons voltor al carrer Cadí. Més d'un centenar de membres del CDR de Nou Barris i dels que s'hi han acostat des del centre de la ciutat han esperat durant una bona estona l'arribada dels Mossos d'Esquadra, però a dos quarts onze un dels portaveus del CDR ha anunciat que la policia autonòmica no vindria perquè el jutjat ha anul·lat el desnonament per manca d'efectius dels Mossos. Els assistents han celebrat l'èxit de la mobilització amb aplaudiments i proclames com "la solidaritat, la nostra millor arma" i "sense Nou Barris no hi ha revolució". 

Durant la manifestació posterior, desenes de manifestants s’han adreçat a la porta de la Borsa de Barcelona entre crits de "Llibertat presos polítics" i hi han enganxat adhesius independentistes. Tres d'ells s’han encadenat a la porta de l'edifici. Aquí la manifestació s'ha dividit en dos, una més minoritària que s’ha quedat a la Borsa i un grup que està esperant a la cruïlla de Passeig de Gràcia amb Gran Via.

Hisenda, Foment del Treball i Banc d'Espanya, blanc de les protestes

A primera hora del matí, el primer grup dels CDR, d'unes 200 persones, s'ha concentrat a la plaça del Dr. Letamendi per protestar davant d'Hisenda, on han desplegat una pancarta amb el missatge "Tombem el règim". Una desena d'agents dels Mossos han situat un cordó per impedir l'accés a l'edifici, on els manifestants han cridat "1-O, ni oblit ni perdó", "Independència", però també "Els Mossos també són forces d'ocupació" o "Buch, dimissió". També han fet crits de "Que nos dejen actuar" i "A por ellos", adreçats als agents de la Guàrdia Civil que es troben dins de l'edifici d'Hisenda. Pocs minuts després els membres dels CDR han entrat a la calçada per impedir el trànsit des del carrer Enric Granados fins al carrer Aragó i, posteriorment, han tallat el carrer Balmes i han baixat en direcció a la Gran Via.

El CDR Nord-Oriental talla les vies de l'AVE a Girona

Un altre grup ha iniciat l'acció a la plaça Catalunya, des d'on ha avançat cap al portal de l'Àngel per protestar davant l'edifici del Banc d'Espanya amb crits de "1-O, ni oblit ni perdó". Els manifestants han penjat també cartells a la seu de Movistar de plaça Catalunya, just davant del Banc d’Espanya: "República en construcció" i "Tombem el règim", s'hi pot llegir. Amb crits de "Buch, dimissió" o "Els Mossos també són forces d'ocupació", els CDR han tallat el trànsit a la ronda de Sant Pere, a la cruïlla amb el passeig de Gràcia, per on han començat a pujar fins a la Gran Via.

El tercer grup, concentrat al mercat de Santa Caterina, s'ha situat a la porta de Foment del Treball al crit de "Foment, Foment, Foment del Treball del règim criminal" i ha penjat una pancarta de "Tombem el règim" a la porta. Aquest grup, que ha encès bengales, pots de fum vermell i han tirat petards, també ha farcit d'adhesius la façana de Foment amb els lemes "República en construcció", "Tombem el règim". No han faltat els lemes "Buch, dimissió", "1-O, ni oblit ni perdó" o "Sense desobediència no hi ha independència". Un cop acabada la protesta, han marxat fins al punt de confluència amb les altres manifestacions.

Milers d'estudiants marxen per Barcelona

En paral·lel a la manifestació dels CDR, passades les 12 h ha arrencat a plaça Universitat la manifestació convocada per Universitat per la República. Hi participen milers de persones. Avancen pel carrer Pelai, continuaran pel carrer Fontanella i baixaran per la Via Laietana fins a la plaça de Sant Jaume. En arriba a Plaça Catalunya, els turistes a la part alta de la Rambla hi han parat atenció. "Sí, és sobre la llibertat de Catalunya", diu una turista alemanya, que desconeixia que avui és el primer aniversari de l'1-O. Entre els crits a la marxa s'ha sentit "Els Bombers, la nostra policia", "Buch, dimissió" i "Anticapitalistes. La manifestació l'encapçala una pancarta on s'hi llegeix "1-O ni oblit ni perdó. Construïm la República". 

Talls de carreteres

Mentre això ha passat a la capital catalana, unes 400 persones, convocades pel CDR Nord-oriental, han baixat a les vies de l'AVE a Girona i han aturat la circulació de trens d'alta velocitat. Al mateix temps, el CDR Tarragona ha tallat l'AP-7 a l'Hospitalet de l'Infant, un tall que ha durat fins poc després de les 11 hores. Més enllà de moments de nervis amb conductors atrapats, no s'han patit incidents. S'han desplegat els antiavalots sense intervenir. Segons el Servei Català de Trànsit, la mobilització ha provocat dos quilòmetres de cua.

Mentre que els CDR de les comarques Lleida han tallat la carretera LL-11 a la sortida de Lleida, diversos CDR del Vallès Occidental i de l'Oriental han tallat els accessos de la Central Integrada de Mercaderies (CIM) Vallès, situada a Santa Perpètua de Mogoda. Segons han detallat des de l'organització, unes 500 persones arribades des de diversos punts dels municipis de les dues comarques han ocupat els accessos a aquestes instal·lacions. Han utilitzat pneumàtics per impedir l'entrada i sortida de camions i fins al lloc s'han desplaçat diverses dotacions dels Mossos d'Esquadra i dels Bombers de la Generalitat de Catalunya.