Microsites 01/10/2018

La marxa de l'1-O acaba amb incidents al Parlament i a Via Laietana

180.000 persones porten "el mandat de l'1-O" a les portes del Parlament

Mireia Esteve / Anna Mascaró
2 min
La manifestació de Plaça de Catalunya

BarcelonaFa un any l'independentisme va llevar-se de matinada per participar en un referèndum d'autodeterminació que el Govern prometia vinculant. Aquest dilluns milers de persones han tornat a sortir al carrer per interpel·lar l'executiu català i exigir-li el compliment del mandat de l'1 d'Octubre. En una manifestació convocada per diverses entitats, entre les quals l'ANC i Òmnium, el sobiranisme civil vol deixar clar que no en té prou de commemorar una votació per la qual va lluitar i, recorda, va guanyar. La mobilització, però, ha acabat amb incidents.

La marxa ha començat a la plaça Catalunya, ha recorregut el passeig Lluís Companys i ha arribat al Parlament, amb una escenificació de l'objectiu de la manifestació: "Atorgar tota la legitimitat al seu resultat", tal com diu el manifest. La manifestació ha estat encapçalada per una representació de persones que transporten urnes de l'1-O. Un cop a la cambra catalana, onze persones de totes les edats han dipositat les urnes per traslladar el mandat del referèndum al Parlament.

Milers de persones han acompanyat les urnes cap al Parlament

Una part dels assistents, però, s'han desviat del camí i s'han aturat davant la prefectura de la Policia Nacional a la Via Laietana. Milers de persones han dedicat proclames contra el cos policial davant d'agents dels Mossos d'Esquadra que protegien l'edifici. Alguns manifestants han llançat ous contra els membres de la policia autonòmica, a més de petards i diversos objectes durant tota la tarda. Cap a dos quarts de deu de la nit, els Mossos han dispersat els manifestants amb les furgonetes antidisturbis i amb algunes càrregues. Amb tot, els manifestants han continuat llençant objectes als agents i han intentat muntar dues barricades al mig de la Via Laietana. Els Mossos, però, han tornat a dispersar els manifestants.

Pluja de llaunes contra els agents dels Mossos que protegeixen la prefectura de la policia espanyola a Barcelona

Cap a les vuit del vespre i veient que la Via Laietana s'omplia, l'ANC ha avisat des del seu compte de Twitter que la manifestació no passava per aquest espai -el recorregut passava pel carrer Trafalgar i el passeig Lluís Companys- i ha instat la ciutadania a anar al Parlament.

Al Parlament, els manifestants han aconseguit retirar les tanques que protegien l'edifici i s'han plantat gairebé a les portes. Han llançat objectes contra els Mossos com ara pots de pintura, ous o sorra, entre altres coses, i han cremat una bandera espanyola. "Obriu les portes del Parlament!", han reclamat després que els Mossos hagin entrat a dins de la cambra catalana per resguardar-de dels objectes que els llençaven els manifestants.

Els manifestants han avançat fins arribar a les portes del Parlament i han brandat claus per demanar que s'obrís la cambra catalana. A més, han enganxat a la porta enganxines amb el lema 'República en construcció". Després de diverses càrregues i de disparar alguns projectils de foam, els Mossos han dispersat els manifestants.

stats