L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'El PP, el PSOE i la misèria de la campanya electoral espanyola'

Aquest és un retrat de la campanya, però també és un retrat d’Espanya, del simplisme brutal amb què continua abordant la seva existència

Ara parlarem de com Espanya no té remei, mentre una campanya electoral gira el voltant d’ETA, que fa 12 anys que va desaparèixer. Perquè passen coses molt importants: com la protesta dels pagesos catalans a Saragossa, on té la seu la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, per demanar més aigua per regar els camps i acusar l’Estat de falta de planificació i transparència en la gestió de la sequera. L’angoixa dels pagesos pel present dels seus conreus i dels seus arbres és la nostra preocupació, també pel que menjarem i a quin preu ho menjarem en el futur. Si hi ha una responsabilitat molt greu dels governs que hem tingut és la falta de planificació del consum de l’aigua, que tots sabíem que era una necessitat que vindria. Ara tot són presses, i ahir el govern de la Generalitat va aprovar un pla d’inversions que farà que el 2050, d’aquí 27 anys, Catalunya produeixi un 30% més d’aigua, gràcies a la recuperació de pous, la millora de l’eficiència de la xarxa, la reutilització, i, sobretot, la dessalinització. Benvingut el pla, però criticable la falta de previsió de tothom.

I després hi ha la campanya electoral, que des de fa uns dies està segrestada per la perspectiva espanyola: Bildu ha posat 44 exetarres a les llistes. Bildu té pactes amb el PSOE, ergo per al PP el PSOE té pactes amb ETA. El sil·logisme que ja ens feien Acebes i Zaplana anys enrere. Otegi ha fet rectificar el seu partit i 7 condemnats per delictes de sang han anunciat que en cas de guanyar no ocuparan l'escó municipal. Per què ha rectificat? Per raons espanyoles. L'única oportunitat de ser important a Madrid la té si Pedro Sánchez governa, que Sánchez els necessiti per ser investit, per votar els pressupostos i, per tant, no es tracta de molestar el PSOE més del compte. I també per raons basques: Bildu, l’antiga Batasuna, el braç polític d’ETA, està eixamplant la base. Està intentant un objectiu molt difícil, gairebé impossible: disputar l’hegemonia al PNB, i això passa per fer veure a la societat basca que són decisius a l’hora d’aprovar a Madrid lleis sobre habitatge, pensions, impostos als bancs i les elèctriques i mesures anticrisi en general.

Ahir Sánchez i Feijóo ja es van tirar ETA pel cap, al Senat. Sánchez va arribar a recordar a Feijóo les mentides de l’1-M de l’atemptat dels trens de Madrid, amb 190 morts, que el PP ens va voler fer creure que havien estat obra d'ETA per no perdre les eleccions. Aquest matí hi havia sessió de control al Congrés. El PP només volia fer una pregunta a Sánchez: “Trencarà amb Bildu?” I Sánchez només tenia una resposta pel PP: no teniu projecte i només us queda ETA.

Això sí, després, casualitats del calendari, era el torn de preguntes per a Bildu. La portaveu abertzale va passar de puntetes sobre la polèmica i no va dir res de les llistes, només va parlar de l’agenda social que Bildu ha ajudat al PSOE a tirar endavant. Però Sánchez no se'n va voler estar: Aquest és un retrat de la campanya, però també és un retrat d’Espanya, del simplisme brutal amb què continua abordant la seva existència.

Bon dia.

stats