L'anàlisi d'Antoni Bassas: '¿I en quin cara a cara debatran sobre la violació de menors o la comprensió lectora?'

Una altra agressió sexual a una noia de 13 anys. La setmana passada va ser notícia que Catalunya és a la cua de comprensió lectora d’Espanya i d’Europa a 4t de primària (10-11 anys). Què en fem, d’això?

Avui la notícia que s’emporta els titulars és que Sánchez ha reptat Feijóo a fer sis cara a cara.  Sánchez ens està enviant un missatge: que té moltes ganes de guanyar, que surt a l’atac, que torna el bipartidisme, que la pregunta que hem de contestar el 23 de juliol és o Sánchez o Feijóo, que Sánchez no s’ha d’amagar de res, que Feijóo és fluix…

Sánchez sap que Feijóo li dirà que no (aquest matí mateix ha dit que de cara a cara amb Sánchez només n’hi haurà un), i si avui fa una setmana va sorprendre a tothom anticipant les eleccions, ara ha llançat un altre coet al cel electoral perquè ens el quedem mirant com esclata en mil titulars.

I aquest és el problema: que tot això no és més que pirotècnica, que tot això no és més que propaganda amb ínfules de breaking news. I, en canvi, tenim problemes molt greus perquè són de fons i perquè un sol partit polític no pot solucionar per més majoria absoluta que obtingués. Per parlar d’una notícia d’avui: una altra agressió sexual a una noia de 13 anys (13 anys, una nena) perpetrada per un grup de sis o set nois en un solar a Badalona. Hi ha més detalls que vostès trobaran al diari, però que no repeteixo perquè són depressius. Què en fem amb això, com a societat?

La setmana passada va ser notícia que Catalunya és a la cua de comprensió lectora d’Espanya i d’Europa a 4t de primària (10-11 anys). Què en fem, d’això? La societat s’ha anat complicant perquè és més diversa de procedències culturals, de pensament religiós, d'estructures familiars, d’accés a les tecnologies i a la pornografia, d’expectatives de futur… Els pares han de fer un esforç enorme per no perdre la direcció de l'educació dels fills. ¿Algú es pensa que sense uns acords estables, generosos, d’estat entre partits, amb experts, sobre què cal fer, en què cal invertir, ens en sortirem? ¿O ara ens limitarem a reproduir el vell debat de si cal endurir les penes per als menors?

Per descomptat que la democràcia té campanyes electorals i els partits hi són per competir, però mentre ens limitem a llançar pirotècnia sobre oferir sis debats, els problemes aniran creixent, els millors marxaran i serem una societat més pobra en tots els sentits.

Bon dia.

stats