Vilasanjuan: "Centraria més els nostres esforços a vacunar tot el món que a reforçar-nos aquí"

El passat octubre, Antoni Bassas va entrevistar Rafael Vilasanjuan, director del Departament d'Anàlisi i Desenvolupament del ISGlobal. Vilasanjuan ja apuntava que la sisena onada dependria de si la vacunació arribava a tots els països.

‘Adeu a la cinquena onada’. Això és un fenomen local, català, espanyol, europeu... O és així a tot arreu?

— És un fenomen occidental bàsicament,de països que estan amb un percentatge de vacunació elevat, amb tota la pauta completa, però no és un fenomen global i, per tant, és clar que pot arribar una sisena onada. Què passaria amb aquesta sisena onada? La primera és que els països que tenen un índex de vacunació baix, i recordem que ara mateix, hi ha aproximadament uns 40 països, que estan per sota de l'1% de vacunació, Àfrica sobretot, tenim alguns països també a Àsia i tenim països amb molt baixa vacunació a Amèrica Llatina. Per tant, tenim el que diem un desequilibri d'equitat. La gent vacunada entrarà molt menys als hospitals i en canvi la gent no vacunaDA entrarà més, però el que passarà és que aquesta sisena onada podria passar als països que no estan vacunats i aquí és on està una mica la clau de la pandèmia mundial en aquests moments, perquè crear noves resistències, generar noves variants... El que faria és que fins i tot augmentés el risc aquí. Això és el que intentem evitar. I de fet aquesta setmana hem tingut la reunió mundial del Consell del comitè de direcció de la vacuna, i una de les pautes que tenim és fer arribar com sigui abans de final d'any 1.500 milions de dosis als 92 països de renda baixa del món, de moment només han arribat 300 milions.

I com diria Josep Pla, això qui ho paga?

— Això ho estan pagant els països occidentals. Tenim fins a 2.000 milions de dosis pagades de moment o donades; el govern d'Espanya ha donat més del que ha pagat. Bàsicament hi ha Estats Units Gran Bretanya i Unió Europea, que han donat més de 7.000 milions dels 10.000 que s'han recaptat per pagar aquestes dosis. Això es paga així. Però no és fàcil, tot i això, perquè els productors no tenen cap interès a vendre vacunes diguem-ne un preu més reduït. Si estem encara parlant aquí d'una tercera dosi i, per tant, aquí tenim aquest desequilibri un altre cop, que ens podria fer pensar que estem protegint més la gent aquí posant la tercera dosi que portant la vacuna allà per incrementar el percentatge de vacunació. S'ha pensat que estàvem més protegits aquí amb una tercera dosi que vacunant tothom al mon.

Home, la gent d'aquí estarà més protegida amb la tercera dosi, no?

— No. D'això no hi ha cap evidència, és a dir, no tenim constància de protecció, tindríem constància en tot cas que tindríem més anticossos. Però la memòria del virus, amb la immunitat que tenim, de moment no està demostrat que amb una tercera dosi s'incrementi i, per tant, el que hauríem de ser és molt prudents, és a dir, les vacunes són bàsicament eines de protecció comunitària, també individual. Per tant, el que dic és: sí a acabar de vacunar, sí a continuar vacunant aquells que tenim encara dosis per fer-ho. Jo posaria moltíssimes reserves en aquests moments a una tercera dosis per descomptat de manera general i fins i tot de manera immediata als més grans de 65 anys.

I centraries més els teus esforços en els països que no estan vacunats.

— Absolutament. Aquí estem a la tercera fase i allà encara estan a la primera. Aquí fan falta campanyes de comunicació i arribar a aquesta gent que ja no són col·lectius, són gent dispersa i per tant, és més difícil trobar-la. I en canvi el que fa falta és que comencem a desenvolupar una responsabilitat global, però ja no és una responsabilitat com dèiem abans de la cooperació, el bonisme o la solidaritat; no, escolta, és que té un retorn, és que pragmàticament a nosaltres ens interessa que no hi hagi pandèmia ja, perquè si no tornarà aquí.

stats