ENTESA ENTRE FATAH I HAMÀS
Crònica 28/04/2011

Acord per acabar amb la divisió palestina

Les dues faccions palestines, Hamàs i Fatah, van anunciar ahir al Caire per sorpresa un acord per acabar amb l'actual divisió. Israel i els Estats Units van reaccionar amb fredor davant l'entesa.

Marc Vidal
3 min
Un acostament esperat El president de l'Autoritat Palestina, Mahmud Abbas, i el líder del moviment islamista palestí Hamàs, Ismail Haniyeh, durant una trobada a Gaza el març del 2007. Quatre anys més tard i envoltats d'un nou escenari regional, les dues faccions deixen enrere les diferències per encarrilar una altra vegada l'aspiració de crear un estat palestí.

Ha arribat l'esperada reconciliació palestina. Cinc anys de desavinences sense avenços en les negociacions de pau amb Israel, però sobretot un clam popular dels mateixos palestins -a remolc de les revoltes àrabs-, que demanaven el final de la divisió entre ells, han acabat precipitant un acord anunciat ahir a la tarda per sorpresa al Caire.

"Hem acordat la formació d'un govern format per figures independents que començaran a preparar unes eleccions parlamentàries i presidencials que es faran en un termini de vuit mesos", va dir Azzam al-Ahmad, el cap de la delegació negociadora de Fatah. "També hem discutit la reactivació del Consell Legislatiu Palestí i l'Organització per l'Alliberament de Palestina", va anunciar a l'altra banda un dels fundadors i figura destacada encara de Hamàs, Mahmud al-Zahar, evidenciant el nivell de detall i la importància del pas fet ahir per les dues faccions. Reactivar aquestes dues institucions és un factor clau per tornar a encarrilar l'aspiració de crear un Estat palestí.

Es tracta d'una entesa històrica que toca punts sensibles que fins ara havien bloquejat qualsevol possibilitat d'acord. No només la formació d'un govern interí -integrat per tecnòcrates els noms dels quals encara no s'han decidit- o la convocatòria d'eleccions, sinó també, i molt més enllà, gestos de gran importància per acabar amb els vells fantasmes de divisió entre els palestins com ara la unificació de les forces de seguretat i l'alliberament de presoners de les dues faccions.

L'acord, que entrarà en vigor la setmana que ve després de la signatura oficial al Caire, acaba amb la divisió interna que es remunta a les eleccions legislatives de l'any 2006 que va guanyar Hamàs, una organització considerada com a terrorista per la Unió Europea i els Estats Units, que no renuncia a la lluita armada i que es nega a reconèixer Israel.

L'arribada al poder de Hamàs va ser boicotejada per la comunitat internacional i les tensions van desembocar en una guerra civil i en la partició del control dels territoris palestins l'any 2007 amb Fatah al poder a Cisjordània, amb Jerusalem est, i Hamàs a la franja de Gaza, a tocar d'Egipte.

Els factors de l'acord

Egipte, sense l'expresident derrocat, Hosni Mubàrak, ha estat l'artífex d'aquesta entesa que s'ha forjat en secret les últimes setmanes amb trobades de Fatah i Hamàs al Caire. Mubàrak era vist per Hamàs com un còmplice d'Israel i els Estats Units i la seva intenció, segons aquest moviment islamista, era imposar més que un pla d'entesa, un pla de rendició. Ara el nou govern egipci té un visió molt més equilibrada i amb més perspectiva de les aspiracions àrabs en tota la regió.

També hi ha pesat l'esclat de la revolta a Síria, on el moviment de Hamàs hi té una base històrica. Les protestes contra Baixar al-Assad han forçat l'organització islamista a buscar una entesa amb els seus rivals de Fatah per no quedar totalment aïllats.

I encara com a factor determinant hi ha hagut la sortida al carrer de desenes de milers de palestins -que han recordat les imatges de les manifestacions en altres països àrabs per demanar llibertat- amb l'única reivindicació d'una entesa entre les faccions que controlen Cisjordània i Gaza. Només així es veia possible, des del carrer, un desbloqueig del procés de pau i un avançament en el camí polític per a l'establiment d'un estat palestí i per acabar amb l'actual apatia.

Israel va rebre la notícia de l'entesa entre les faccions palestines amb un cert malestar i el primer ministre, Benjamin Netanyahu, va ser lacònic: "L'Autoritat Palestina ha d'escollir entre la pau amb Israel o Hamàs. No hi ha possibilitat de pau si no escull una de les dues opcions", va dir en un comunicat. Al govern israelià consideren que amb aquesta reconciliació queda clar que l'Autoritat Palestina no vol la pau amb Israel, ja que això no és compatible, segons ells, amb l'ideari de Hamàs.

També els Estats Units van rebre amb una prudència exagerada l'anunci de l'entesa entre les dues faccions palestines. D'entrada, van recordar que Hamàs és "una organització terrorista que ataca civils" i va apostar per una "reconciliació palestina en termes que promoguin la causa de la pau".

Una implementació gens fàcil

Als carrers de Palestina es van veure ahir a la nit algunes escenes de celebració de l'entesa. Però el camí que ara s'obre no és, ni de bon tros, fàcil. "Experiències anteriors ens han ensenyat que és millor no córrer a l'hora de fer judicis sobre la solidesa de l'acord", va dir l'analista Hani Habib des de Gaza. "Hem vist acords signats per totes les parts amb governs plenament formats que han acabat en no res", va advertir abans de concloure que serà la prova de foc per veure si, les dues faccions, "estan disposades de debò a situar els interessos del poble palestí per sobre de tot".

stats