Crònica 03/05/2011

Jordi Portabella: "Farem actes de suport amb Bildu"

Confluència Portabella, amb la seva entesa amb Laporta, ha aconseguit tancar una llista mediàtica més pensant en l'electorat que en el militant independentista, però amb la incògnita oberta de la utilitat de la unitat dels sobiranistes

Toni Soler
3 min

ERC es presenta per primer cop a Barcelona sota una marca electoral, Unitat per Barcelona, que agrupa la majoria de forces independentistes que van sorgir de les escissions republicanes. El candidat, Jordi Portabella, en aquesta entrevista posa èmfasi en el seu paper clau en la governabilitat, guanyi CiU o PSC.

És una campanya difícil per a ERC?

Bé, hi ha qui intenta plantejar la campanya com un partit entre CiU i PSC quan en realitat és un triangular. Nosaltres som imprescindibles per a un govern estable.

Vostè ja firmaria repetir els resultats de fa quatre anys?

Com a mínim. Fem una coalició per superar les nostres diferències, que és el que ens demanava la gent que va sortir al carrer el 10 de juliol, i ho fem amb un lideratge fort.

Parla de lideratge fort però té un número 2 acostumat a ser líder. Laporta suma o resta?

Laporta suma i resta i el còmput total és positiu, netament. No es pot establir una coalició amb persones idèntiques a tu. Fas un denominador comú i Laporta hi ajuda molt.

Vostè és inequivocament d'esquerres. Creu que Laporta també ho és?

Diferenciar entre Laporta i jo és com diferenciar entre Trias i Hereu socialment, per exemple, quan voten junts contra el seminudisme.

Vol dir que en política municipal no hem d'utilitzar amb la mateixa alegria la divisió dreta-esquerra?

Sí, perquè el més important és tenir model de país i tenir quotidianitat perquè a la gent se li facilitin les coses a l'hora de viure.

Vostè és equidistant a l'hora dels pactes o se li pressuposa una inclinació cap a Trias?

No som equidistants perquè nacionalment no estem entre CiU i PSC sinó que estem més enllà, i socialment tampoc perquè ells estan tan a prop l'un de l'altre que no hi passa ni un full de paper.

Barcelona es pot permetre la despesa com si la crisi no fos real?

És una qüestió de prioritat. Amb 3.000 milions d'inversió, creiem que es poden generar 50.000 llocs de treball, amb sectors en creixement zero com l'administració pública i altres de creixement d'un 2 per cent màxim, que ens permetria tornar a la situació del 2007 en atur.

Alguns candidats parlen d'aprimar l'administració.

¿Reduir policies, mestres o metges, que són funcionaris i són el 60%? On hi ha greix s'ha de treure, però Barcelona ja és un dels llocs on hi ha menys ràtio de funcionaris. Aprimar sí, fer demagògia no. No es poden posar 400 policies més i reduir 400 administratius, si vols equilibrar.

Ara que parla de seguretat: l'espai públic necessita més control?

La seguretat depèn de moltes coses: de tenir feina, de tenir salut, de formar-se, de la sostenibilitat, de l'alimentació i d'anar pel carrer també. La seguretat no depèn del nombre de policies que hi ha al carrer. És una combinació de moltes coses.

Algú podria pensar que, seguint el rebuf de la consulta del 10-A, vostè parlaria molt d'independència.

La independència es construeix resolent problemes. Sense participació en les infraestructures, sense gestió directa d'impostos... Ara exageraré, però l'Estat aporta més en marcs de quadres del Princesa Sofia que en tota l'àrea metropolitana de Barcelona: 10 milions d'euros.

Ja que sortim dels marges de la política municipal, què li sembla la il·legalització de Bildu, en què hi ha dirigents d'EA, partit amic d'ERC?

Dir que Garaikoetxea està vinculat a ETA és una manipulació extrema de la política i darrere s'hi amaga el benefici partidista dels que es podran presentar i es repartiran regidors.

Treurà aquest tema en campanya?

Contactaré amb EA i si volen venir, jo estic disposat a fer un acte amb ells per donar-los suport explícit.

Un bon resultat li donaria ascens al partit?

Fins al 22-M em centro en la campanya. Tindré temps fins al novembre per pensar la línia que ha de seguir ERC. El resultat també determinarà si m'hi segueixo presentant.

Quin és el seu racó de Barcelona?

La Biblioteca Nacional.

stats