EL FUTUR DE LA MONARQUIA
Crònica 15/12/2011

El príncep admet que cal modernitzar la Corona

En plena polèmica pel cas Urdangarin, el príncep Felip pretén adequar la monarquia als temps que corren. A això s'ha compromès en la presentació de la Fundació Príncep de Girona.

Pere Martí
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, amb els prínceps d'Astúries ahir al MNAC, durant l'acte de presentació a Barcelona de la Fundació que du el seu nom

BARCELONA.En la seva primera intervenció pública després de la polèmica pel cas dels negocis tèrbols del seu cunyat, Iñaki Urdangarin, el príncep Felip de Borbó es va comprometre a modernitzar la Corona i a "adequar-la als temps que vivim en cada moment". No va fer cap referència directa al cas, però el seu discurs estava calculat al mil·límetre per llançar un missatge de renovació i de transparència en plena crisi de la institució i en un moment en què està qüestionada.

Durant la seva intervenció a la Sala Oval del MNAC, va subratllar que la fundació de la qual és president d'honor té una "ambició honesta i transparent" per impulsar projectes socials pensant sobretot en els joves, molt afectats per la crisi. "Els moments actuals són temps per al compromís", va explicar el príncep davant una nombrosa representació de la societat catalana, encapçalada pel president de la Generalitat, Artur Mas.

Felip va insistir que és el moment d'"assumir responsabilitats més grans de cara als altres, aportant el nostre esforç, talent i imaginació a l'interès comú". Tot i que parlava de la fundació, va quedar clar que la monarquia espanyola vol esborrar qualsevol dubte sobre corrupció i girar full al cas Urdangarin. Per si no havia quedat clar, va explicar que la seva tasca com a hereu de la Corona és "servir amb dedicació l'Estat, el conjunt dels espanyols, i treballar pels interessos generals promovent accions que serveixin a l'interès comú". I va afegir: "Aquesta tasca és un compromís personal inalterable que forma part dels meus deures i conviccions".

Buscant la proximitat, el príncep va alternar el català i el castellà i va expressar la seva estimació per Catalunya, a la qual va demanar que contribueixi al futur d'Espanya "com ha fet tantes vegades al llarg de la història", i va afegir que ho ha de fer amb "il·lusió, responsabilitat, confiança, serietat i lideratge".

L'acte el va obrir l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, però també hi van intervenir l'encara ministre d'Educació, Ángel Gabilondo; i el president de la Generalitat, Artur Mas, que alhora és vicepresident d'honor de la fundació. Mas, que va retreure irònicament al príncep que "a tot arreu hi ha eleccions menys a la Corona", va remarcar que les generacions futures no tenen per què viure pitjor que ara, però va recordar que fer-ho possible dependrà en bona mesura de l'actitud que es tingui en el present.

stats