Societat 29/11/2014

Ajudes per a la contractació de treballadors amb dificultats per accedir al mercat laboral

L'Ajuntament posa en marxa uns incentius, els Bons Compromís, per donar feina a 1.340 treballadors

Arnau Romaní
4 min

Reduir l’atur en els col·lectius que tenen més dificultats per trobar feina. Aquest és l’objectiu d’un ambiciós programa, dotat amb 22 milions d’euros, que ha posat en marxa l’Ajuntament de Barcelona. L’atur crònic és un greu problema que causa fortes desigualtats socials i que s’ha accentuat en els darrers anys, arran del context de crisi econòmica. Per això, l’Ajuntament ha decidit revertir la situació invertint directament en els col·lectius que tenen menys oportunitats per reincorporar-se en el mercat laboral, i així intentar evitar que les desigualtats augmentin i es pugui reduir el nombre de persones que viuen en risc d’exclusió social.

La mesura s’adreça a petites i mitjanes empreses amb seu a l’àrea metropolitana de Barcelona, que rebran un ajut econòmic -els anomenats Bons Compromís- si contracten persones dels col·lectius més vulnerables en termes laborals, com ara les persones més grans de 40 anys i les persones amb risc d’exclusió social. Amb aquest pla es pretén incentivar la contractació de 1.340 treballadors, que, a més, rebran formació per evitar que en un futur puguin tornar a quedar-se a l’atur. Al mateix temps, el pla ha de permetre a les empreses augmentar la seva liquiditat per poder desenvolupar nous projectes.

Un projecte social i econòmic

La clau dels Bons Compromís és l’encreuament entre polítiques socials i econòmiques a la vegada. D’aquesta manera, s’aconsegueix millorar la qualitat de vida dels ciutadans gràcies, d’una banda, als ingressos que reben per tenir un lloc de treball i, de l’altra, al fet que es tornen productius, cosa que acaba repercutint favorablement en la reactivació econòmica de la ciutat. La tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, explica que “aquestes són les millors polítiques socials que es poden fer, perquè el millor ajut que es pot donar a les persones és l’ocupació”.

El programa compta amb la col·laboració d’empreses i entitats del tercer sector, per ajudar a gestionar els contractes a les persones que tenen greus dificultats per trobar feina per manca de recursos econòmics -i sovint també manca de recursos socials-. L’objectiu és que els contractes d’aquestes persones s’adaptin a les seves necessitats i coneixements, per tal que puguin seguir treballant molts anys més. Per això, una de les mesures d’aquest pla és el compromís per part de les empreses que contracten els treballadors acollits als Bons Compromís d’incloure activitats de formació laboral per als nous treballadors. Aquestes activitats hauran de representar un mínim del 5% de la jornada laboral. A canvi, la plataforma Barcelona Activa, l’òrgan que gestiona els Bons Compromís, ofereix a les empreses acollidores l’oportunitat d’inscriure’s gratuïtament a algun dels cursos que s’imparteixen sobre millora competencial, suport a l’empresa i capacitació tecnològica.

Incentius de 15.000 i 18.000 €

Els Bons Compromís estan pensats per premiar, durant els sis primers mesos de contracte, les empreses que contractin persones amb un perfil econòmic i social concret. Després d’aquests sis mesos, si l’empresa dóna continuïtat al lloc de treball creat, s’ampliarà el bo durant els següents dotze mesos, de manera que l’ajut econòmic serà de 18 mesos en total.

El perfil pel qual una empresa rep aquests incentius és una persona més gran de 40 anys que porti més de 12 mesos en una situació d’atur. El pla preveu la contractació de 840 persones d’aquest perfil, en què l’empresa que doni el lloc de treball rebrà un incentiu fix de 5.000 euros per cada nou contracte amb durada de 6 mesos, que s’ampliarà a 15.000 euros si el contracte s’allarga durant un any més.

D’altra banda, es reservaran 300 noves places de feina a les persones que estan a l’atur i que, per diferents problemes socials i/o econòmics, tenen greus dificultats per entrar al mercat laboral. Es tracta, per exemple, de persones amb discapacitat, víctimes de violència de gènere i/o domèstica, interns i internes de centres penitenciaris en llibertat condicional, exreclusos, persones amb risc d’exclusió social, etc. Les empreses que contractin persones d’aquest perfil rebran un incentiu fix de 6.000 euros per un contracte de 6 mesos, un import que augmentarà fins a 18.000 euros si el treballador segueix amb la plaça de feina durant l’any següent.

ELS BONS COMPROMÍS, UN IMPULS TAMBÉ A LA PETITA I MITJANA EMPRESA

Els beneficiaris directes dels Bons Compromís són les persones que podran tenir un nou lloc de treball, però no són els únics. Les petites i mitjanes empreses que els contracten també són beneficiàries d’aquesta mesura, ja que la injecció econòmica que reben en contractar aquests treballadors els serveix per poder créixer i desenvolupar nous projectes. La voluntat del govern municipal és que es creï un clima de confiança entre els diferents elements que actuen en l’activitat laboral; és a dir, que tant empreses com treballadors vegin com la contractació respon a uns criteris de qualitat, que alhora els proporciona estabilitat.

A més, tal com explica la tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, “la incorporació a la plantilla de treballadors de persones amb pocs recursos econòmics suposa un impacte social molt positiu per a les empreses, que va més enllà de l’impacte pròpiament econòmic”.

stats