Societat 17/05/2014

El Concurs Internacional de Música de les Corts per a Joves Intèrprets celebra la desena edició

La iniciativa vol ajudar els músics que volen professionalitzar-se

Martí Cornet
3 min

Mai no ha estat senzill fer-se un lloc en el món de la música clàssica. Calen un munt d’hores d’estudi –que molts joves han de compaginar amb altres estudis, i altres interessos– a més de tenir talent i també unes quantes dosis de sort. Iniciatives com el Concurs Internacional de Música de les Corts per a Joves Intèrprets (CIM) serveixen d’impuls perquè joves que tenen la intenció de dedicar-se a la música es donin a conèixer en cercles professionals, i fins i tot puguin obtenir un ajut econòmic per agafar força en la seva carrera musical. El certamen, que enguany arriba a la desena edició, s’ha convertit en un referent no només en l'àmbit català, sinó també de tot l’estat espanyol, i cada cop més a escala internacional.

El concurs, que té el suport de l’Ajuntament de Barcelona, es compon de tres fases. En la primera fase, que tindrà lloc aquests dilluns i aquest dimarts, es farà una primera audició en què s’elegiran 16 intèrprets entre tots els inscrits al concurs. En la segona fase, que tindrà lloc dimecres i dijous, es farà una segona audició, de la qual sortiran escollits els 8 finalistes. Aquests finalistes són els que participaran en la fase final en forma de concert, que tindrà lloc, dissabte que ve, 24 de maig, a l’Auditori AXA (avinguda Diagonal, 547). Un jurat format per reconeguts professionals del món de la música serà l’encarregat de decidir els guanyadors d’aquesta desena edició del CIM.

Els concurs està dividit en dues categories: instrumental i de cant. De cada una de les categories en sortirà un guanyador, que rebrà un premi d’un import de 1.500 euros. A més, un dels dos guanyadors rebrà també un premi especial que consistirà a poder enregistrar un CD en la discogràfica professional Solfa Recordings. Tots els finalistes, d’altra banda, podran ser proposats per participar en diversos cicles musicals i optar al premi del públic, que també permetrà participar en algun cicle musical.

Un format en evolució

La iniciativa del Concurs Internacional de Música va sorgir del Centre Cultural Riera Blanca ara fa més de deu anys, amb la voluntat de fer un cicle de concerts de música clàssica per a joves intèrprets que anés de març a juny, amb una recompensació econòmica i un enregistrament d’un CD en un estudi professional per a un artista o grup d’artistes que el jurat considerés com a guanyadors.

La proposta, que va tenir des del primer moment la col·laboració de l’escola de música A Tempo, l’associació Per l’Altre Cor Cremat i el districte de les Corts, permetia establir un nou referent cultural de difusió musical a la ciutat de Barcelona i, al mateix temps, estimulava la carrera musical de les noves generacions d’intèrprets. Però, de mica en mica, el format, un cicle de concerts, va anar transformant-se per condensar tota l’activitat en una sola setmana. “El Concurs Internacional de Música de les Corts per a Joves Intèrprets és ara un dels concursos de música de cambra i de cant més importants de la ciutat i del país”, explica Sílvia Chocrón, directora de l’escola de música A Tempo i una de les impulsores del Concurs Internacional de Música de les Corts. Chocrón assegura que aquesta evolució ha sigut possible gràcies a la confiança de totes les parts implicades, especialment del districte de les Corts: “El districte ha cregut en el projecte i ha duplicat la inversió en premis, cosa que per a molts joves músics pot suposar un reclam per inscriure-s’hi”.

Una oportunitat de futur

Per als músics participants, el CIM és una ocasió per poder donar a conèixer el seu potencial entre els professionals del sector. La gran majoria de participants són estudiants de graus musicals o joves professors d’alguna escola de música, i per a ells el CIM representa una gran oportunitat de cara al seu futur immediat. En les nou edicions que de moment s’han fet, quasi 800 músics han passat pel CIM. Són músics no només de Catalunya, sinó d’altres punts de l’estat espanyol i també d’altres països. “En l’edició d’aquest any tenim persones vingudes de les Balears, de València, de Madrid, de les Canàries. I de països com Bèlgica i els Països Baixos, cosa que demostra la projecció internacional que està assolint el CIM”, explica Sílvia Chocrón. En les darreres edicions, el Concurs Internacional de Música ha tingut la participació de grans promeses de la música clàssica, com ara la soprano Sara Blanch, guanyadora de l’edició de l’any passat, que ha tingut el privilegi de cantar en el prestigiós Rossini Opera Festival, i la violinista Helena Satué, professora de l’Esmuc (Escola Superior de Música de Catalunya) i figura habitual en concerts i festivals de música clàssica de tot Europa.

stats