LGTBI

Quatre multes per LGTBI-fòbia: insults per WhatsApp o una agressió verbal en una botiga

Igualtat admet la infradenúncia en un moment d'auge dels discursos d'odi contra el col·lectiu

3 min
Dia de l'orgull LGTBI a Barcelona

BarcelonaEl passeig de l'autobús transfòbic dels ultres d'Hazte Oír; una agressió verbal homofòbica en un establiment comercial; uns comentaris lesbofòbics per WhatsApp i, finalment, insults per l'orientació sexual a una policia. Aquestes són les causes que han acabat en multa econòmica a Catalunya durant l'any passat per LGTBI-fòbia. L'Oficina d'Igualtat de Tracte i No-Discriminació va obrir durant aquest període sis expedients per aquest motiu i quatre ja han quedat resolts amb sanció econòmica. Pel que fa als imports, només ha transcendit els 20.000 euros a l'entitat ultra madrilenya, que com que va presentar un recurs d'alçada encara no s'ha pagat.

Les dades formen part de la radiografia de l'LGTBI-fòbia a Catalunya que ha presentat aquest dijous la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, i el director general de Polítiques Públiques LGBTI+, Xavier Florensa. Tots dos han subratllat que la prioritat de l'Oficina no és tant la de sancionar econòmicament com la de "mediació, la no-revictimització i la reparació perquè no es repeteixi l'agressió". Malgrat que hi ha un repunt de denúncies recollides per la Generalitat en els últims anys, Florensa ha admès que són la punta de l'iceberg, perquè encara hi ha estereotips arrelats, estigmes i molt desconeixement de què és delicte. Per la seva banda, la consellera ha atribuït els posicionaments contra la llei trans de l'extrema dreta al fet que hi ha més conscienciació social.

L'any passat la Generalitat va tenir coneixement de 670 situacions de LGTBI-fòbies, de les quals 351 se les va quedar l'àrea del departament de Feminismes perquè no eren denunciables penalment. En canvi, 282 (més d'un cas al dia) van ser agressions, amenaces directes o coaccions, que van ser derivades als Mossos d'Esquadra perquè les investiguessin. En aquest punt hi ha hagut un augment de més del 30% respecte al balanç del 2022.

Més de la meitat, dones trans

Més de la meitat dels afectats (56%) eren persones trans –sobretot dones–, el 20% homes homosexuals i el 6,5% dones lesbianes. Entre les causes de les queixes i denúncies que han arribat fins a la Generalitat hi ha la negativa d'una assegurança mèdica a renovar la pòlissa a una dona trans amb l'excusa que s'hauria de fer càrrec de malalties relacionades amb la transsexualitat, "patologitzant així la seva identitat de gènere", ha apuntat Florensa.

A més, també s'ha donat el cas d'una persona no-binària a qui no han deixat banyar-se en una piscina amb pantalons i sense sostenidors, professionals de l'administració pública (una escola, per exemple) que qüestionen el model familiar no normatiu o el nomenament d'una persona trans amb el seu nom de registre (de naixement).

Les incidències es produeixen tant entre la població com en l'administració: l'àmbit social concentra el 28%, mentre que el sanitari representa el 20%, seguit de l'educatiu (15%) i el Registre Civil (5%). Per evitar aquest maltractament institucional, la conselleria ha format 4.000 funcionaris i professionals, i ha ofert cursets sobre la diversitat a empreses privades.

Davant de les dades de la Generalitat, l'Observatori Contra la LGTBI-fòbia, que dirigeix l'històric activista Eugeni Rodríguez, ha alertat sobre el "preocupant" augment de casos i ha instat les administracions públiques, i especialment el Govern, a activar de forma eficient els mecanismes sancionadors que recull la legislació actual. L'entitat ha reclamat coordinació amb les entitats especialitzades i específiques que treballen en aquest àmbit i que es posin en marxa mesures i actuacions "que intervinguin de forma eficient i contundent per aturar la impunitat dels agressors". També reclama eines de reparació reals per a les víctimes.

stats