Igualtat
Societat 25/04/2023

Multa de 20.000 euros al bus transfòbic d'Hazte Oír: l'Oficina d'Igualtat del Govern s'estrena

La Generalitat considera una infracció greu els missatges discriminatoris amb què el vehicle va circular per Barcelona el novembre passat

2 min
El bus transfòbic d''Hazte Oír', aturat pels Mossos d'Esquadra el passat 10 de novembre

BarcelonaL'última de les accions de l'entitat d'ultradreta Hazte Oír tindrà conseqüències. El Govern ha multat amb 20.000 euros el bus transfòbic que el novembre passat va circular per Barcelona amb missatges escrits a la carrosseria que atacaven la llei trans que en aquell moment es debatia al Congrés de Diputats. La sanció és la primera que imposa l'Oficina d'Igualtat de Tracte i No Discriminació, que atribueix a l'entitat una "infracció greu" per uns missatges que van "menystenir l'autonomia personal per identitat de gènere i sexual", segons ha explicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja. A més de l'import de 20.000 euros, la sanció prohibeix a Hazte Oír tenir cap contracte amb un ens públic a Catalunya durant els pròxims cinc mesos.

"Els missatges pretenien atemptar contra la dignitat de les persones trans i no binàries i negar la seva existència, sobretot en el marc de la infància i l'adolescència, i crear un clima de menyspreu i discriminació", ha criticat la portaveu en roda de premsa posterior al consell executiu setmanal.

Els fets castigats es remunten al 10 de novembre, quan l'autobús transfòbic circulava per Barcelona i la Generalitat va ordenar als Mossos que l'aturessin i va obrir un expedient als impulsors de la campanya. El vehicle duia inscrites proclames que acusaven la futura llei de pretendre la "mutilació infantil" i que es mofaven del llenguatge inclusiu.

El bus transfòbic d'Hazte Oír tenia missatges contraris a la llei trans que s'estava tramitant al Congrés

No era la primera vegada que Hazte Oír feia circular missatges de caràcter discriminatori en un autobús per diverses ciutats. De fet, el Govern ja havia imposat una multa de 1.700 euros a l'entitat, però va ser una sanció anterior a l'aprovació de la llei i la creació de l'Oficina d'Igualtat de Tracte, segons apunten a l'ARA fonts del Govern. Aquest nou organisme és el mateix que ja va pronunciar-se sobre el tallatge discriminatori d'alguns fabricants de roba, un expedient que en aquell cas va tancar-se sense sancions.

"Les lleis d'igualtat no són una recomanació a Catalunya i aquesta llei n'és un exemple clar", ha subratllat Plaja després de donar detalls de la multa. "Fem complir la llei perquè el discurs d'odi no té cabuda a Catalunya. El nou sentit comú és feminista, antiracista i contrari a aquesta i altres discriminacions. Els hi hem de dir clar: no passareu, a Catalunya no es tolera l'odi", ha afegit.

stats