Societat 03/03/2015

L’Ajuntament de Barcelona compra 270 pisos per incorporar al parc públic de lloguer assequible

El consistori adquireix diverses finques a Ciutat Vella, Nou Barris, Sant Andreu i Sants per incorporar-les al parc públic de lloguer i donar resposta a la demanda creixent d’habitatge a preus assequibles

Arnau Romaní
3 min
L’Ajuntament de Barcelona compra  270 pisos per incorporar al parc públic 
 De lloguer assequible

BarcelonaL’Ajuntament de Barcelona ha comprat aquest mandat, 2011-2015, un total de 270 pisos per incorporar al parc públic de lloguer i donar resposta a la demanda creixent d’habitatge a preus assequibles als districtes de Ciutat Vella, Nou Barris, Sant Andreu i Sants. La inversió en la compra d’aquests pisos ha sigut de 27,7 M€, la meitat dels quals s’inclouen en el marc del Pla 100x1.000. Aquest pla pretén ampliar el parc públic de lloguer en mil pisos gràcies a la inversió de 100 milions d’euros que provenen de la creació de la societat d’aparcament mixta BAMSA.

A Ciutat Vella s’han adquirit aquest mandat 9 finques amb 106 pisos i 11 locals que, un cop rehabilitats i de manera gradual, s’aniran posant al mercat públic de lloguer. El procediment per sortejar els primers 85 pisos a través del Registre de Sol·licitants d’Habitatge de Protecció de Barcelona comença aquest mes de març.

A la resta de la ciutat, l’Ajuntament ha comprat un total de 164 pisos en 12 finques. L’última compra, realitzada el mes de gener passat, inclou 20 pisos de Casernes de Sant Andreu, propietat de Regesa, que s’afegeixen als 41 adquirits en aquest mateix complex ara fa un any. L’any 2013 l’Ajuntament de Barcelona va decidir incorporar al parc públic de lloguer assequible 189 pisos d’una promoció que Regesa tenia buits a Torre Baró, a Nou Barris.

L’impuls del parc públic de lloguer assequible i lloguer social és un dels compromisos de mandat del govern municipal, amb l’objectiu de facilitar l’accés a l’habitatge sobretot a aquelles persones que tenen més dificultats econòmiques. D’aquesta manera, mitjançant la compra i la rehabilitació d’habitatges buits, es vol donar un ús a aquests pisos buits que estan en mans privades i afegir-los al parc públic d’habitatge de lloguer.

En aquesta mateixa línia, es treballa en el programa de cessió d’habitatge per captar 200 habitatges en el mercat privat per destinar-los a lloguer social. Aquest programa, que es va posar en marxa el desembre, ja disposa de 72 habitatges en diferents estats de gestió.

Al districte de Ciutat Vella és on s’ha dut a terme una política més intensa per ampliar el parc públic de lloguer assequible amb la compra de finques buides i en mal estat.

Impuls al lloguer a Ciutat Vella

En aquest districte s’han adquirit diferents finques durant aquest mandat (9 edificis: 106 pisos) per rehabilitar-les i dignificar-les, i s’han posat al mercat finques construïdes o adquirides amb anterioritat que s’estan rehabilitant també amb aquesta finalitat (3 edificis: 21 pisos). Les tipologies d’habitatge que es posen al mercat inclouen pisos des d’un únic espai fins a 3 habitacions amb una superfície que va des dels 35 m2, el més petit, als 122 m2, el més gran.

Aquests habitatges que s’incorporaran al mercat de lloguer assequible se sortejaran en dues fases, la primera de les quals servirà per adjudicar els primers 85 pisos disponibles i que iniciarà els procediments el pròxim mes de març. Els primers habitatges dels quals es lliuraran les claus són els de Sant Ramon, 6, del carrer d’en Robador, 35-37, i del carrer de la Reina Amàlia 38, durant la primavera d’aquest any.

ESPAIS PER OBRIR NEGOCIS A CIUTAT VELLA

Alguns dels edificis adquirits per l’Ajuntament a Ciutat Vella per incorporar-los al parc públic de lloguer assequible tenen uns baixos que fa un temps eren locals comercials però ara han quedat en desús. Per això l’Ajuntament vol que aquests locals tornin a apujar les persianes amb nous negocis. Es tracta d’una iniciativa que s’inclou dins el programa Barcelona Ciutat Vella per als Emprenedors, que impulsa el Districte de Ciutat Vella, en el marc del Pla Argent -el projecte de dinamització comercial del districte-.

Els espais comercials de propietat municipal se cedeixen a un preu simbòlic de 100 euros de lloguer més les despeses, durant un any, perquè nous emprenedors que han fet formació a través dels programes de Barcelona Activa puguin tenir un marge de temps per arrencar els seus projectes, amb la condició que un cop transcorregut aquest període i consolidat el seu negoci, puguin establir-se de manera més permanent en un altre local comercial de l’entorn. Mitjançant un procés de concurs públic, els primers tres locals que ja estan disponibles i que s’han incorporat a aquest projecte han estat adjudicats a tres iniciatives d’emprenedoria que aixecaran les persianes aviat.

Així, a les plantes baixes del carrer Sant Ramon 6, els locals comercials acolliran Creatic Academy SL -una iniciativa de robòtica i programació per a nens i nenes que ofereix activitats extraescolars per introduir els infants en el món de les tecnologies i la innovació- i Solange Paulina Molina Urrutia -un espai de creació d’artefactes i regals de disseny fets a partir de la recuperació d’objectes sense ús als quals es dóna una segona utilitat en transformar-los en objectes de disseny i decoració-, mentre que al local del carrer Robador 35-37 s’hi instal·larà el projecte Art Resident, enfocat tant a persones que volen iniciar-se en l’art com a artistes que busquen especialitzar-se.

stats