Societat 21/12/2014

L’Ateneu de Fabricació de Ciutat Meridiana obre les portes

Se centrarà en impulsar l’ocupació de qualitat i millorar l’aprenentatge digital a Nou Barris

Ara
3 min
ciutat meridiana

BarcelonaL’Ateneu de Fabricació de Ciutat Meridiana (av. Rasos de Peguera, 232) ha obert les seves portes al districte de Nou Barris, com a aposta d’equipament per impulsar l’ocupació i posar a l’abast de ciutadans i organitzacions l’aprenentatge digital participatiu.

Aquest equipament forma part de la xarxa de nova generació impulsada pel Govern Municipal, que vol oferir espais de cocreació, aprenentatge i formació, vinculats a les noves tecnologies i en especial a la fabricació digital en 3D, i on els ciutadans esdevenen usuaris actius i protagonistes.

Es tracta de crear espais de col·laboració públic-privada on ciutadans individuals però també entitats, organitzacions, universitats i empreses s’impliquin en un laboratori de creació digital, un taller equipat amb programari i màquines de fabricació que permetin a tota la comunitat convertir les seves idees i conceptes en productes físics i útils per a la societat, i contra la fractura digital.

L’Ateneu de Fabricació de Ciutat Meridiana se centrarà en l’ocupació, i per això s’ha treballat conjuntament amb Barcelona Activa per dotar-lo d’un pla funcional relacionat amb la formació ocupacional i en generar ocupació de qualitat.

De fet, ja s’han desplegat dos primers programes: un que ocupa 15 persones de la zona que intervenen en la millora d’espais d’ús comunitari, i un altre amb 5 persones més que dinamitzaran el mateix equipament de l’Ateneu de Fabricació (AdF).

Dins del programa de funcionament, l’Ateneu de Fabricació s’adreça a les entitats, donant suport als seus projectes de millora de l’entorn i treballant noves idees que reverteixin en la comunitat.

També acull un programa pedagògic dissenyat amb i per a la comunitat escolar del districte, on els alumnes podran prendre contacte amb la fabricació digital. Està adreçat a la comunitat educativa en general, i a l’alumnat i professorat dels centres educatius de primària, secundària, formació professional, art i disseny de les Facultats de Pedagogia i Ciències de l’Educació. Es treballa en la fabricació digital com un recurs d’aprenentatge integrat al currículum escolar, en què els alumnes adquireixin competències tecnològiques i treballin el concepte del 3D, el disseny i els canvis socials.

També a partir de l’abril de 2015, l’Ajuntament ha promogut un màster en fabricació digital, organitzat conjuntament amb l’Institut Europeu del Disseny, que es realitzarà a les instal·lacions de l’Adf Ciutat Meridiana.

Una actuació integral a la Zona Nord per arranjar l’entorn

L’estrena del nou Ateneu de Fabricació de Ciutat Meridiana va acompanyada per obres de condicionament de l’edifici i el seu entorn i altres actuacions de millora als barris de Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona.

El Districte de Nou Barris duu a terme la neteja i desbrossada de l’accés a l’escola per la rampa i l’ateneu, l’adequació de les instal·lacions interiors, l’arranjament de l’accés al camp de futbol adjacent i la construcció d’una nova escala, entre altres actuacions. També es rehabilita l’exterior de la seu de l’Associació de Veïns de Ciutat Meridiana i s’ha dotat amb instal·lacions que milloren la seva eficiència energètica.

Com a segona fase d’aquest impuls de la fabricació digital al districte, la implicació ciutadana i les polítiques d’activació de l’ocupació, Nou Barris també comptarà amb un ateneu de fabricació ubicat al Parc Tecnològic Barcelona Nord (carrer Marie Curie, 8), que ampliarà l’ús del makerspace, l’espai de cocreació del parc tecnològic del districte amb activitats i espais orientades a l’empresa.

L’objectiu és que empreses i emprenedors puguin disposar d’un nou espai, dins de la Xarxa d’Ateneus de Fabricació de la ciutat, per prototipar nous productes i compartir coneixement i experiències al voltant de les seves iniciatives de negoci, de manera que reverteixin en el teixit empresarial del districte i de la ciutat.

stats