Societat 20/10/2014

Letònia: la lluita per la llibertat

La Capella de Santa Àgata acull una mostra sobre la història contemporània del país bàltic

Ara
1 min
Letònia

BarcelonaAmb el pacte acordat entre Adolf Hitler i Ióssif Stalin el 23 d'agost del 1939, Letònia Estònia i Lituània van ser ocupades per l'exèrcit de la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS) el juny del 1940.

Un any després, l'Alemanya nacionalsocialista trencava el pacte i envaïa els països bàltics ocupats per l'URSS. A punt d'acabar la Segona Guerra Mundial i amb el nazisme gairebé derrotat, l'any 1944 l'URSS va ocupar de nou Letònia, Estònia i Lituània. Aquest cop, durant 45 anys.

Enguany fa 25 anys que, a la tardor del 1989, una onada de llibertat va recórrer el centre i l'est d'Europa. Polònia, l'Alemanya Oriental, Letònia, Estònia, Lituània, Hongria, l'antiga Txecoslovàquia, Romania i Bulgària eren països que o bé pertanyien al pacte de Varsòvia (1955-1991) o bé eren directament integrants de l'URSS.

Aquest era el cas dels països bàltics de Letònia, Estònia i Lituània que, l'any 1991, van restablir la plena sobirania i, el 2004, van ingressar a la Unió Europea com a estats democràtics i independents.

Per commemorar aquesta efemèride, la Capella de Santa Àgata, a la plaça del Rei, presenta l'exposició Letònia: la lluita per la llibertat, que dibuixa un recorregut per la història contemporània de Letònia i la seva lluita per la llibertat després de mig segle d'ocupació. Emmarcada en el programa Europa 25, la mostra es podrà visitar de manera gratuïta fins el proper 11 de gener.

stats