Societat 29/07/2015

El Monestir de Pedralbes exposa les seves millors obres en una sala reformada

Les obres de la mostra 'Els Tresors del Monestir' són testimoni de la història del monestir

Ara
2 min

BarcelonaL’exposició s’anomena Els Tresors del Monestir i recull les obres de més valor del Monestir de Pedralbes des que el va fundar la reina Elisenda de Montcada el 1327. Les obres estan situades al dormidor del monestir on fins al 1983 dormien les monges clarisses.

L’espai també va incloure les obres de la col·lecció Thyssen Bornemisza fins a l’any 2004, i des de llavors, mostra les millors peces propietat del Monestir. Ara, però, s’ha reformat la sala per fer-la més atractiva i s’hi han afegit obres.

Segons la conservadora en cap del Monestir de Pedralbes, Anna Castellano, aquestes són només una part de les més de 2.000 obres que el Monestir té en propietat i que s’aniran exposant en mostres temporals en una sala annexa al dormidor.

L’exposició Els Tresors del Monestir conté peces de gran valor però, segons Castellano: “En tenia moltes més, a finals del segle XIX el moviment de la Renaixença que fixa l’atenció en el monestir, també el posa en el punt de mira dels estudiosos i dels col·leccionistes. És per això que en aquests moments hi ha penúria al monestir i hi ha peces que en surten. Això s’aturarà al segle XIX.”

Entre les obres més destacades que es poden veure a la mostra hi ha un pessebre del segle XIV, que és un dels primers pessebres que es conserven, i una creu reliquiari que probablement sigui l’única peça que va quedar de l’aixovar de la reina Elisenda.

Amb el casament dels Reis Catòlics comencen a entrar al monestir peces arribades de Flandes que ara per ara són les que tenen més valor. Un exemple és el Crist assegut en una pedra freda. Cap al segle XIX, Catalunya comença a perdre poder respecte Castella, Sor Eulàlia intenta tornar a gotitzar el monestir, i de llavors hi ha peces d’artistes com Llimona, que reflecteixen els ideals de la Renaixença, amb la Mare de Déu de Montserrat o santa Eulàlia, patrona de Barcelona.

stats