Ara Castells 31/08/2017

“El món casteller pot seguir avançant sense adulterar l'esperit”

Jordi Bertran, cap de plaça de la diada de Sant Fèlix, avalua des de dins la diada més espectacular

Efren Garcia
3 min
Jordi Bertran serà el cap de plaça del Sant Fèlix 2016

BarcelonaLa jornada castellera de Sant Fèlix s'ha saldat enguany amb registres estratosfèrics. Els Castellers de Vilafranca van segellar dimecres la millor actuació mai vista a la festa major vilafranquina i van igualar la segona millor exhibició de la història. La Colla Vella dels Xiquets de Valls van tornar a meravellar en descarregar per tercer any consecutiu el quatre de nou sense folre i la Colla Joves va destacar en coronar el dos de vuit amb folre. Tot i no tenir la sort de cara, els Minyons de Terrassa van dur a plaça el tres de deu amb folre i manilles. Però, més enllà d'allò que es veu davant de les càmeres de televisió, hem volgut parlar amb Jordi Bertran, cap de plaça de la diada, per analitzar el desenvolupament de les noves mesures afegides enguany per agilitzar la durada de l'actuació.

Després de dos anys realitzant la coordinació de la diada castellera de Sant Fèlix, quina és la teva valoració?

Sant Fèlix és una diada i una festa major de la qual el país ha après molt. Crec que els Administradors es plantegessin revisar-ne el funcionament és un bon símptoma de l'idil·li que Vilafranca del Penedès i els castells mantenen des de principis del segle XIX. En dos anys la diada s'ha avançat a les 12:15 i els pilars caminant de salutació fins a les 12:00. En canvi, el 2015 el primer castell no començava fins a les 12:30. També hi ha hagut un esforç notable dels balls del seguici i els voluntaris del nou cordó que facilita l'accés dels centenars de castellers que entren per dos carrers i no només per un. Les posicions alternes a plaça de manera que no coincideixen dues colles ubicades en la mateixa meitat i guanyen espai a l'hora de preparar el castell, fixar els dos peus màxims per construcció, eliminar els pilars de comiat, dotar de més amplitud alguns espais de la canalla o comptar amb delegats de colla i de l'organització, ha permès acabar abans però sobretot guanyar agilitat interna entre construcció i construcció. Amb la dimensió que tu deies "estratosfèrica", no em vull imaginar a quina hora hauríem acabat aquests dos darrers anys sense els canvis implementats.

Aquest any s'han implementat dues noves mesures i sembla que les dues hauran ajudat a agilitzar la diada. Creus que aquests 52 minuts respecte a l'any 2015 es poden retallar més sense tocar el moll de l'os?

El treball que hem realitzat ha estat fruït de la suma d'aportacions dels Administradors, de les colles participants, d'aficionats castellers de Vilafranca i d'altres places, de periodistes, de ciutadans vilafranquins que estimen la Festa Major, del Consell de Festa Major, dels serveis de protecció civil i de gestors culturals. Les idees requereixen un any de maduració per primer trobar el consens i després veure'n l'efectivitat. El món casteller viu un període tan evolutiu que segur que entre tots es pot seguir avançant, sense adulterar l'esperit. Més si tenim en compte que, si físicament els castellers no estan tan cansats, les opcions d'èxit són més altes. Ara mateix l'Administració 2017 ja té una llista de propostes per lliurar a la del 2018.

Aquest any hem vist el primer pilar carregat per una colla, en aquest cas el de la Joves Xiquets de Valls, abans que la resta de formacions haguessin acabat els seus tres castells. Aquesta mesura afavoreix que una colla no estigui un llarg període de temps aturada però suposa una innovació important respecte el funcionament habitual de la majoria de les actuacions castelleres. Quina ha estat la rebuda per part de les pròpies colles?

Acabat el Sant Fèlix 2016 teníem una llista d'idees que m'havien arribat per millorar la diada enguany. La del pilar provenia dels Minyons. En les reunions amb les altres colles, amb aficionats i amb els Administradors, aviat vam notar que es veia com a molt pràctica per la majoria d'agents. Així la idea inicial es va enriquir amb altres aportacions per definir el que finalment hem vist. Premia l'encert en les rondes anteriors i alhora anuncia a l'espectador que la diada entra en el tram final.

S'ha valorat la possibilitat que això pugui provocar que una colla acabi molt més d'hora que la resta i com s'afrontaria?

Sant Fèlix sempre porta el bo i millor del món casteller. Una realitat que tenim és que als castells els mateixos que actuen són també espectadors. Per això, estem convençuts que la colla o colles que acabin abans no es voldran perdre el desenllaç de la diada, com ja hem vist enguany.

stats