Ara Castells 02/09/2015

Quan les xifres ens ajuden a explicar el fet casteller

Amb més construccions de gamma extra que mai, la revolució castellera es troba enguany en el moment més àlgid del segle XXI

Efren Garcia
2 min
Taula de castells de gamma extra provats abans del 30 d'agost

BarcelonaAmb una quarantena de castells de gamma extra provats a plaça abans de la diada de Sant Fèlix, el nivell de l'actual temporada brilla amb llum pròpia. Hem comparat els resultats dels primers 15 anys del segle XXI per justificar el volum de l'èxit del fet casteller.

Habitualment els mitjans de comunicació caiem en l'error de quantificar el fet casteller, intentar explicar el nivell de la temporada amb xifres i no amb paraules. Molt sovint ens centrem més en el nombre que en la qualitat. Però quan es fa difícil explicar que setmana rere setmana, any rere any, el món casteller trenca rècords i escriu noves pàgines en la història de les torres humanes, cal plasmar-ho sobre el paper.

Deixant de banda la diada de Sant Fèlix, que podria arribar a distorsionar qualsevol estudi, podem afirmar que el món casteller viu el moment més dolç del segle XXI si fem un cop d'ull als castells de gamma extra assolits abans del 30 d'agost. La quarantena de castells del màxim nivell del 2015 gairebé duplica els registres de 2014 i multiplica per deu els intentats fa només cinc anys.

Quan parlem de la gamma extra dels castells, els marges d'error es redueixen al màxim, si bé el percentatge d'encert també és aclaparador. 37 dels 41 castells de dificultat superior al tres i al quatre de nou amb folre s'han descarregat i això suposa únicament un 10% de caigudes. L'índex de caigudes mitjà dels últims 15 anys en aquest període per als castells de gamma extra és del 43%, de manera que fins i tot en aquest aspecte la millora és espectacular.

Només en la diada de Sant Fèlix del passat dia 31 les quatre colles que van actuar a la plaça de la Vila va sumar més castells de gamma extra que els que s'havien provat en els primers vuit mesos de cada un dels anys compresos entre el 2000 i el 2013.

Un cop posades les dades sobre el paper el complicat seria intentar justificar que el que passa actualment en el món casteller entra dins de la normalitat. Així doncs, la pregunta que cal fer-se és: durant quant temps mantindrem aquest nivell?

stats